Weinig verschil tussen VVD en D66 in EU

De VVD en D66 stemmen in het Europees Parlement vrijwel altijd precies hetzelfde.

Uit onderzoek van VoteWatch in opdracht van de NOS blijkt dat ze in ruim 92 procent van de gevallen hetzelfde stemmen. VoteWatch analyseerde bijna 2000 stemmingen van de afgelopen vijf jaar in het Europarlement.

De overeenkomst bij D66 en de VVD is veel sterker dan bij de linkse partijen in het Europarlement. De PvdA stemt in 78 procent van de gevallen hetzelfde als GroenLinks en in ruim de helft van de stemmingen hetzelfde als de SP (57 procent). GroenLinks en de SP stemmen twee van de drie keren hetzelfde (67 procent).

De sterke gelijkenis in stemgedrag tussen D66 en VVD is opvallend, omdat ze behoorlijk verschillende campagnes voeren. D66 is duidelijk pro-Europa: de titel van het D66-verkiezingsprogramma is Sterk Nederland. Sterk Europa.
De VVD daarentegen geeft in zijn campagne de indruk de invloed van Europa te willen beperken: Europa waar nodig, is de verkiezingsleus van de partij. Eerder nam VVD-leider Rutte nog duidelijk afstand van D66, dat volgens hem de deur naar Europa veel te ver openzet.

Lees verder op de NOS