Timeline
Meerderheid stemt tegen Europese Grondwet
In een raadplegend referendum stemt het Nederlandse volk met twee derde meerderheid tegen de voorgestelde Grondwet van de Europese Unie.
Verdrag van Lissabon wordt getekend
De Europese Grondwet krijgt minieme aanpassingen en komt er toch, zij het onder een andere naam: het Verdrag van Lissabon.
Verdrag van Lissabon treedt in werking
Hiermee ontstond een logica die de besluitvorming op het niveau van de Europese Unie sterk heeft bevorderd. Met maatregelen die werden genomen om de euro te redden is de macht van de EU nog verder toegenomen. De Nederlandse politici hebben de Nederlandse soevereiniteit grotendeels overgeheveld naar de Unie.
Toespraak van David Cameron
David Cameron belooft de Britten in een toespraak een referendum over de Europese Unie.
Ook wij eisen een referendum!
Oproep “Ook wij eisen een referendum” in de vorm van een artikel in het NRC. Het Burgerforum-EU wordt in allerijl opgericht en een burgerinitiatief gestart.
56.000 handtekeningen
Precies twee maanden later worden 56.000 handtekeningen ingeleverd bij de Commissie Verzoekschriften en Burgerinitiatieven van de Tweede Kamer. Daarna gingen nog meer mensen tekenen!
Kamerdebat
Tien maanden na indiening van het burgerinitiatief is er een debat in de Tweede Kamer. Voor Burgerforum-EU houdt Thierry Baudet een toespraak. Uiteraard vangen wij bot. De Tweede Kamer wil in meerderheid geen referendum bij soevereiniteitsoverdracht. De enige motie die wordt aangenomen is van Omtzigt en Segers waarin de Raad van State wordt verzocht een onderzoek in te stellen naar ‘sluipende bevoegdheidsoverdracht’.
Burgerforum-EU opgeheven
De gelegenheidscoalitie Burgerforum-EU wordt opgeheven na het Kamerdebat. Vijf mensen gaan door. Zij besluiten een denktank op te richten (Forum voor Democratie) en een doetank (Burgercomité-EU). Twee aparte organisaties die ieder met een andere strategie een eigen netwerk gaan bouwen, maar waar mogelijk zullen samenwerken.
Advies Raad van State
Een half jaar na het Kamerdebat verschijnt het advies van de Raad van State. Het Burgercomité-EU klimt meteen in de pen en schrijft er daarna een boek over.
Presentatie van ons Manifest en aftrap campagne Referendum 2.0
In Nieuwspoort presenteren wij ons boek Manifest ‘Aan het volk van Nederland’ over het advies van de Raad van State en doen de aftrap voor onze campagne Referendum 2.0 met betrekking tot de Wet raadgevend referendum.
Debat Minister Koenders met Commissie Europese Zaken
Een jaar na het Raad van State advies is er een debat met de Commissie Europese Zaken en Minister van buitenlandse zaken Koenders. De initiatiefnemers van het burgerinitiatief mochten aanwezig zijn, maar niets zeggen.
Kiesraad publiceert Donorwet
Daarmee is de nieuwe Donorwet referendabel. De eerste fase gaat van start. Het verzamelen van tenminste 10.000 handtekeningen voor een INLEIDEND VERZOEK.
Deadline inleidend verzoek
Op deze datum moeten er minimaal 10.000 geldige handtekeningen ontvangen zijn door de Kiesraad. De Kiesraad heeft een week om deze te beoordelen en te tellen.
Bijeenkomst Kiesraad
Op deze datum maakt de Kiesraad bekend hoeveel handtekeningen zijn ontvangen voor een INLEIDEND VERZOEK. Indien dat er 10.000 of meer zijn gaat de volgende fase voor een DEFINITIEF VERZOEK daarna van start. Er is zes weken tijd voor het verzamelen van 300.000 handtekeningen. U moet daarvoor dus OPNIEUW tekenen!
Start van definitief verzoek
Zes weken tijd voor het ophalen van 300.000 handtekeningen! Vanaf vrijdag 4 mei later op de avond kunt u digitaal een verzoekformulier tekenen op referendum.nl
Deadline voor 300.000 handtekeningen
De laatste dag dat de handtekeningen door de Kiesraad in ontvangst worden genomen.
Uitslag Kiesraad
De Kiesraad heeft twee weken de tijd om de handtekeningen te tellen en te controleren. Rond deze datum maakt zij bekend of de 300.000 handtekeningen zijn gehaald en of er een referendum komt over de Donorwet.