Seks, geweld, onthoofdingen: stem voor de EU

Om mensen naar de stembus te lokken kun je natuurlijk heel gewoontjes flyeren, roosjes uitdelen of tomaatsponsjes weggeven. Maar het kan ook anders.

Om Denen van 22 tot 25 mei naar de Europese stembus te krijgen, heeft het Deense parlement ‘Voteman’ uit de kast getrokken. Niet voor lang, want het seksistische, grofgebekte, gewelddadige, gespierde stripfiguur is na een storm van kritiek alweer opgeborgen.

Gisteren werd de Voteman-campagne gestart, vandaag is de bijbehorende video alweer van YouTube en Facebook gehaald. In de video ligt hoofdpersoon Voteman in bed met een paar vrouwen. Een paar fragmenten later waterskiet hij tussen twee dolfijnen: hij is op weg om mensen die niet stemmen te onthoofden. Het haakje: Voteman zelf stemde vroeger niet voor de Europese Verkiezingen en is daar nog steeds niet overheen. Hij heeft ’t tot zijn levensdoel gemaakt om íedereen die niet stemt, een lesje te leren.

Eerder beschreef het Deense parlement Voteman nog als een manier om jonge stemmers op een grappige manier naar de stembus te krijgen. Maar voor onder andere de Deense Europarlementariër Anders Samuelsen ging de video veel te ver. Tegen het Deense persbureau Ritzau zegt hij: “Ik begrijp niet dat je geweld tegen vrouwen, seks en onthoofdingen kunt gebruiken om mensen te laten stemmen.”

Bron: NOS