Rutte en het Oekraïne-referendum – Waarom schaamt hij zich voor ons land?

Hoe hard de kritiek in de Tweede Kamer soms ook is, premier Rutte laat dit meestal gelaten van zich afglijden. Maar maandag zag ik ineens een heel andere Mark Rutte: tijdens een bijeenkomst met politici uit EU-landen was daar plots een premier in paniek: “I am totally against referenda. And I am totally, totally, totally against referenda on multilateral agreements, because it makes no sense, as we have seen with the Dutch referendum.” De premier keerde zich tegen het recht van Nederland om een referendum te houden over een Europees onderwerp en toonde onverholen zijn afkeer van de opvattingen van de Nederlanders – die hij zelfs ‘desastreus’ noemde. Het is opmerkelijk, een politieke leider die zo klaagt over de bevolking.

Politiek is vaak niet zo moeilijk, maar wordt veelal moeilijk gemaakt. Vooral wanneer de bevolking het ene wil, maar de bestuurders iets heel anders. Niets is voor een premier zo gemakkelijk als een referendum, omdat er altijd een ‘ja’ of een ‘nee’ uit komt. Voor het referendum over Oekraïne is dat niet anders. Alle EU-landen sloten een verdrag en moeten dat goedkeuren. Wij deden dat niet en daarmee is het verdrag van tafel. De premier is nu bang dat andere landen gewoon door zullen gaan, maar dat kan niet (want het verdrag is van tafel). Rutte wil daarom met al die landen nieuwe onderhandelingen gaan voeren, maar dat hoeft helemaal niet (want het verdrag is van tafel). Hij vindt ook dat die gesprekken nog lang niet kunnen beginnen, vanwege het referendum in Groot-Brittannië, maar dat is helemaal onzin.

Lees deze column van Ronald van Raak verder op The Post Online

15 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Rutte, zoals alle politici van de gevestigde orde (VVD, PvdA, CDA, D66 etc.) is een globalistische landverrader. Een smerige marionet van de corrupte wereld elite. Als de vuile plunderaars aan de top op een dag eindelijk terecht een wereldrevolutie ontketenen, en ze allemaal krijsend uit hun bunkertjes in Nieuw Zeeland worden gesleurd, om de toorn te ondergaan van het volk wat ze jaren lang geknecht hebben, beroofd hebben en hun democratie hebben ontnomen.

  Als de elite slim is dan kappen ze nu een keertje, lazeren ze op en gaan ze gewoon van hun fortuin genieten, en geven het volk hun landen (en geld) terug.

  Maar als ze zo doorgaan komt de guillotine nog eens terug!

 2. Wat verwacht je anders van een VVDer? Zijn bazen, de multinationals, hebben er belang bij hun ondemocratische regeltjes uit te voeren in de zoveelste EU-mislukking. Weer een land erbij, zodat de bazen van Rutte de markt van dat land (meestal arm en corrupt) hun wil op kunnen leggen. Rutte schaamt zich, net als vele Hollanders voor zijn eigen land en geschiedenis, en voor de mening van de meerderheid die NEE hebben gestemd! Rutte en zijn bazen geloven echt dat de kwestie steeds maar uitstellen de felheid van de mening NEE zal doen vergeten. Dat heeft altijd een averechts effect gehad, en de geschiedenis leert dat dat altijd tot een volksuitbarsting leidt!

 3. Paars III. Niet toevallig!

  WOIII wordt erdoor geramd met ‘stille wapens’. De EU is bewust anti-democratisch van opzet. 1 markt, onder 1 dictatoriaal regime. De ECFR is achter de schermen de baas in de EU. De rest is theater voor de illusie van democratie. Veel verschillen met het ‘politbureau’ in de USSR zijn er niet. Ons Koningshuis is grondlegger en profiteur van deze VOC 2.0.
  https://www.youtube.com/watch?v=0VoITOiC6RM

  De Europese leiders zijn gedrild zoals de NAVO de GLADIO terroristen drilt. En de CIA IS drilt. Zinvolle discussies zitten er niet in, argumenten doen er niet toe, niet werkelijk. Propaganda is doorslaggevend, manipulatie, perceptiemanagement. Je kunt deze stille wapens dagelijks aan het werk zien.

 4. Rutte een echte landverrader, de uitslag van de referendum stond allang vast, gewoon een politieke misselijk spel. En wij maar klagen over Rutte en volgende verkiezingen gewoon weer op hem stemmen? Stem Wilders. Eens kijken wat hij kan, maar dan moet hij eerst de puin ruimen die Rutte veroorzaakt heeft.

 5. Wat ben je toch een lafbek, Rutte. Staat je mooie baantje bij de EU soms op de tocht nu Nederland niet langer blind de EUSSR gehoorzaamt? Is dat waarom je je landgenoten bunkerhard verraadt? Je hebt je uiterste best gedaan om altijd alles wat je voor de voeten kwam weg te lachen en even werkte het. We lachten met je mee, maar na zoveel hypocrisie en leugens weten we beter. Nu je zelfs de illusie hebt laten varen iets anders als totaal dedain op te kunnen brengen voor Nederlanders en hun mening, ben je voor het eerst een keer eerlijk: Het interesseert je geen drol wat het plebs wil. Jij zit voor jezelf in Den Haag en voor niemand anders. Verschans je maar bij die onderste steen. Dan krijgt niemand je meer weg.

 6. Zo blijkt dat de zogenaamde democratische EU landen, niet zo democratisch zijn als ze willen doen geloven. En dan heb ik het niet over de bevolking van die landen, maar over het negeren van de mening van grote groepen mensen door de politiek. Inclusief de “kliek” van de EU-organen. Waarom reageert Rutte zo zielig? Zouden de nee-stemmers van het op 6 april gehouden referendum in Nederland een open zenuw hebben geraakt? Als het allemaal zo eerlijk en zorgvuldig gebeurt met bijvoorbeeld het associatieverdrag met Oekraïne dan hoeft toch geen paniekerige krampachtigheid getoond te worden?
  Misschien toch wat te verbergen?

 7. En toch komt die Rutte er weer mee weg, let maar op mijn woorden, er gebeurd helemaal niets met onze referenda, tenminste niet onder Rutte

 8. @Wilco
  De tweede keer dat er via een referéndum een “nee” wordt overhandigd door de bevolking, en dat deze door de overheid compleet genegeerd wordt. Maar het komt veel vaker voor dat men de wensen van de burger negeren om het eigenbelang naar voren te schuiven. MH17’s onderste steen bijvoorbeeld, of de 6 miljard (per jaar) voor Turkije, of het uiterst vreemde gedrag richting Rusland.

  Het is een beetje een “alu-hoedje” houding waar ik normaal helemaal niet van ben, maar het begint er verdraaid veel op te lijken dat er méér speelt dan alleen dit soort doorzichtige spelletjes. En dan kijk ik vooral Juncker en Verhofstadt e.d. aan, want er zijn spelletjes aan de gang die het daglicht niet kunnen verdragen.

 9. Als de heer Rutte zich schaamt voor de Nederlandse bevolking, maar hij heeft misschien nog een beetje fatsoen in zijn lijf, dan neemt hij ontslag. Want bij de volgende verkiezingen geeft de Nederlandse bevolking hem dat in elk geval zeker!

 10. Ik vind het belachelijk. Nee is nee, we stemmen niet voor niks. Dit is de tweede keer dat ze aan ons voorbij gaan. Luisteren moeten ze! Er zijn volgens mij genoeg stemmen voor Nexit, dus ik zeg kom maar op met zo’n referendum.