Rutte minimaliseert ons NEE

Rutte interpreteert ons nee al snel tot een nee tegen het lidmaatschap van Oekraine. Daarmee minimaliseert Rutte ons nee. Immers, ons werd de vraag gesteld: “bent u voor of tegen het Associatieverdrag met Oekraine?”

De vraag was niet ‘bent u tegen lidmaatschap’. Nu het verdrag slechts aanpassen door expliciet te vermelden dat lidmaatschap is uitgesloten, doet geen recht aan onze democratische stem.

Het ging ons niet om slechts 1 artikeltje uit het verdrag, maar om álle artikels. En met name de artikels die Oekraïne het recht geven op financiële bijdrage en militaire steun of op visumvrij reizen. Het was ook een nee tegen het provoceren van Rusland. Een blokkade op de snelweg voor multinationals richting Europa en TTIP. Een nee tegen de plofkip, gentech en oneerlijke concurrentie omdat Oekraïne zich bij productie van goederen niet aan dezelfde regels t.a.v. mensen- en dierenrechten hoeft te houden.

Dat de andere 27 lidstaten hun goedkeuring al hebben gegeven, omdat deze EU lidstaten gek genoeg -of juist niet- níet het democratisch recht op referenda hebben, maakt het voor Rutte erg lastig, zo niet onmogelijk. Nu ons nee minimaliseren omdat EU en haar 27 lidstaten iets te voorbarig 36 miljard overmaakte -nog voordat de prestatie was geleverd- kan niet. Hoe Rutte het dan oplost, is nu zijn probleem.

Ingezonden door Petra VanEyndhoven

8 reacties
 1. Volgens mij is de eu een communistisch wangedrocht,geboren in de afwezige hersens van twee echte communisten.Communisme maakt altijd alles kapot.Zo ook het eurocommunisme in den Haag met Mark de Leugenaar aan het hoofd maar Zwansom de Waardeloze als de baas.Elke dag dat ze daar zitten plegen ze land-en volksverraad en dienen afgezet en gestraft te worden.Minstens levenslang maar de doodstraf ware beter.Land- en volksverraad is de ergste misdaad die politici kunnen plegen! Het Volk ,dat totaal gehersenspoeld is door de pvda moet weer Verstandig leren denken zoals hun voorouders,Het onderwijs en alle bestuurlijke instellingen moeten weer in handen komen van wijze mensen ipv deze 1-celligen,die niets anders kunnen dan kapot maken en moord.

 2. Laten we Griekenland niet vergeten!De Grieken moeten in juni weer een deel van hun schulden aflossen.Nu al is duidelijk dat ze dat niet kunnen.Hoe zullen de Britten hierop reageren als ze(ook in juni!)mogen stemmen voor of tegen een Brexit?En hoe groot word de invloed van ons NEE in Groot Brittannië?Aan Nigel Farrage zal het niet liggen.Een ding is zeker.Spannend en onvoorspelbaar wordt het zeker!

 3. De Eu zal ongetwijfeld doorgaan met het arrogante gedrag dat ze de laatste decennia laten zien.Echter de trein is in beweging gezet, zie ons referendum . De onvrede over het Europese beleid is groot. Dit zien we ook al jaren vertaald in de opkomst in verschillende landen voor de verkiezingen van het Europese parlement.
  Om de democratie terug te krijgen zal er in de EU landen referenda over grote problemen moeten plaatsvinden,en het beleid van de Eu.
  Wanneer dit niet mogelijk is in de landen, zal daar eerst druk op de politiek uitgeoefend moeten worden.Om ook hier referenda te krijgen.Het liefst correctief referenda, anders eerst raadgevend referenda zoals in Nederland.Dit is de enige weg die geweldloos tot echte democratie kan leiden.

 4. Misschien moeten wij…de nee stemmers, maar eens massaal de straat op gaan als onze huichelachtige president wederom de boel wil besodemieteren.
  Hij staat natuurlijk als voorzitter van de EU grandioos voor joker en dat bevalt hem niet.
  Hij vergeet even dat ruim 60 procent van de nee stemmers bij elkaar ong 3 miljoen mensen zijn en dat zijn er ineens erg veel in Den-Haag…daarbij opgeteld de nee stemmers die niet gestemd hebben.
  Misschien een mooi projectX actie

 5. Ja want oligarchen houden niet van democratie! Geheel in lijn met zijn minachting voor meningen onder de Oekraïense bevolking, heeft de Oekraïense president Poroshenko fel uitgehaald naar de nee-stemmers bij het referendum in Nederland die hij beschuldigt van een aanval plegen op de Europese eenheid en de Europese waarden. Hoor de verklaring van een man, die in opspraak is voor zelfverrijking en belastingontduiking, eist verder op arrogante wijze dat omdat het slechts een raadgevend referendum was, Rutte en de zijnen hun verantwoordelijkheid moeten nemen, dat wil zeggen gewoon het referendum negeren.
  https://www.youtube.com/watch?v=dxY5LrdWRyM – Poroshenko slams Dutch people: The referedum results are attack on European unity and val

 6. Mijn bek viel open toen Ik las dat Rutte het lidmaatschap alleen wilde benoemen.
  Idd het hele verdrag daar ging het om. Maar het ging toch niet om toetreding, het ging om het verdrag.

  Ik ben blij dat ik niet de enige verbaasde ben.

 7. Helaas gaan de eurofielen door met hun “project” en dat is het verder verspreiden van het neo-liberalisme, want alles wordt ondergeschikt gemaakt aan de belangen van vooral de grote bedrijven (vooral multinationals dus) . Dit is ook de rden, waarom de weerzin tegen de EU alleen maar groter en groter wordt en uiteindelijk het failliet van de EU zal betekenen.

Comments are closed.