Premier Tsipras stuurt meteen minister naar Brussel om “eind te maken aan vernedering”

Alexis Tsipras, die vandaag werd ingezworen als nieuwe premier van Griekenland, laat er geen gras over groeien. Tsipras is van plan om een van de komende dagen zijn nieuwe minister van Financiën naar Brussel te sturen om te onderhandelen over de besparingen.

“Het einde van de vernederingen is nabij”, zo stelde kersvers premier Alexis Tsipras. Verwacht wordt dat de komende dagen de nieuwe financiënminister naar Brussel afreist om te onderhandelen over een herziening van het loodzware besparingsprogramma dat Griekenland door de Europese Unie kreeg opgelegd. Dat schrijft The Guardian.

Tsipras en zijn Syriza-partij hebben beloofd om de strikte besparingsprogramma’s van de internationale schuldeisers te vervangen door een beleid dat de bevolking uit de armoede moet trekken. Liefst een derde van de Grieken leeft momenteel in armoede.

De Europese ministers van Financiën reageren voorzichtig op de nieuwe Griekse koers. Maar Griekenland is mogelijk niet het enige land dat zich via het stemhokje van de strikte besparingen wil verlossen. Later dit jaar worden er in Spanje verkiezingen gehouden, en ook daar staat de Spaanse tegenhanger van Syriza, Podemos, bovenaan in de peilingen.

Lees verder op De Morgen