Eurocommissaris broedt op tolplan voor Europa

EU-commissaris Violeta Bulc voor Verkeer wil naar een Europees systeem voor tolheffing op personenauto’s toe.

Ze zegt dat in gesprek met de Duitse krant Welt am Sonntag. Aan de basis van het systeem ligt de kilometerheffing.

“Dan betaalt de automobilist voor de daadwerkelijk gereden kilometers en voor de kosten die hij daarmee veroorzaakt, bijvoorbeeld voor het milieu”, aldus de Sloveense. Ze laat nog wel in het midden of alle lidstaten verplicht worden de tol te heffen. “Er zijn veel opties. Een afdracht kan verplicht worden, maar het is evengoed mogelijk dat het optioneel is, dat de landen zelf beslissen of en op welke wegen ze een kilometerafhankelijke tol zullen heffen.”

Het idee voor Europese tolheffing wordt al onderzocht en volgens Bulc is er over anderhalf jaar mogelijk meer duidelijkheid. Belangrijk in de plannen is “dat de afgiften uit de kilometerheffing voor personenauto’s terugvloeien naar de betroffen EU-landen die ze dan kunnen gebruiken voor de bouw en het onderhoud van de nationale infrastructuur.”

In de Tweede Kamer is geen meerderheid voor het plan. “Op het eerste gezicht lijkt het me niet verstandig”, zegt Duco Hoogland van de PvdA. VVD’er Barbara Visser laat op Twitter weten: “No way. Bizar voorstel en doodlopende weg.”

Een Europees tolplan maakt de Duitse tolplannen mogelijk overbodig, schrijven Duitse media maandag. De minister van Verkeer, Alexander Dobrindt, twijfelt of er Europese tol komt. Bovendien verandert het niets aan de beslissing volgend jaar tol voor personenauto’s in Duitsland in te voeren, zegt hij.

Lees verder op Nu