Syriza wint verkiezingen

Het lukte het Griekse parlement tot driemaal toe niet een nieuwe president te kiezen en daarom moesten de Grieken opnieuw naar de stembus. De linksradicalen van Syriza wonnen als verwacht met overmacht, maar wisten geen absolute meerderheid te krijgen.

Syriza voerde campagne met het standpunt uit de eurozone te willen stappen, intussen horen we ze daar niet meer over, maar met standpunten als het niet terugbetalen van Europese leningen, en het terugdraaien van verschillende bezuinigingen die Samaras nu net heeft doorgevoerd komen bij winst van Syriza de verhoudingen tussen Griekenland en Europa weer onder spanning te staan.

In EenVandaag een gesprek met de Grieks-Nederlandse ondernemer Miltiadis Gkouzouris. Wat zijn de uitlatingen vam partijleider Alexis Tsipras van Syriza waard nu hij een coalitie moet gaan vormen? Ook spreken we Mathieu Segers, onderzoeker Europese Integratie van de Universiteit van Utrecht. Wat zijn de gevolgen voor Europa?

En wat vinden Grieken in Nederland van de uitslagen van de Griekse verkiezingen? We gaan langs bij een Grieks restaurant in Amsterdam.

Bron: Een Vandaag

,