Oekraïne hoort niet binnen de EU

Nederland heeft als lidstaat van de Europese Unie op 30 juni de associatieovereenkomst tussen enerzijds de EU en anderzijds Moldavië, Georgië en Oekraïne goedgekeurd. Wat Nederland betreft is de weg open voor toetreding op termijn van deze landen tot de EU. Landen die qua cultuur en democratie ver afstaan van de Nederlandse samenleving.

Landen die ik niet ken, waar ik ook niks mee heb. Bij Oekraïne bijvoorbeeld heb ik geen positief beeld. Ik herinner mij de opstand en de doden op het Maidan, begin vorig jaar, plus twee EU-politici die daar als Peppie en Kokkie verkondigden dat Oekraïners EU-burgers zouden worden. Uit wier naam ze spraken, is mij tot op heden nog een raadsel. Nu is er een burgeroorlog met duizenden burger-slachtoffers, een burgervliegtuig dat naar beneden is gehaald, een economische boycot van Rusland, sancties over en weer, boeren die daar hun producten niet meer kunnen slijten, etc, etc. Chaos!

Waarom moet zo’n land toetreden tot de EU? Het is nogal ingrijpend, want Oekraïne is een verdeeld land in oorlog. Kan het dan zo zijn dat er in de Eerste Kamer op een zonnige namiddag voor het reces een besluit doorheen wordt gejast dat Oekraïne zicht geeft op volwaardig lidmaatschap van de EU, als zijnde de wil van de Nederlandse bevolking?

Het is gebleken van niet, want een kleine actie van tegenstanders leverde in rap tempo 14.000 handtekeningen op van burgers die willen dat er een referendum wordt georganiseerd over dit onderwerp. De kiesraad is een procedure begonnen en nu moeten er voor 28 september 300.000 handtekeningen komen om onze mening als burger te peilen.

Dat zijn heel veel handtekeningen. Die van mij komt er zeker bij. Ik wil de redenen wel eens weten waarom wij moeten worden verbonden met zo’n soort land.

Er zijn politici die zeggen dat de EU te ingewikkeld is om in een referendum te proppen. Dat zijn wel heel vreemde woorden. De bevolking mag het recht nemen zich hierover uit te spreken.

Ik zal zowel voor- als tegenstanders aandachtig beluisteren om daarna een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Jan van het Meer
Koudum

Bron: Leeuwarder Courant van 25 augustus 2015