De Franse president François Hollande wil de plannen van een euroregering nieuw leven in te blazen, dit oppert hij in het weekblad Le Journal du Dimanche. ‘Frankrijk is bereid om een voortrekkersrol te nemen in de eurozone, samen met andere landen die dat wensen’, stelt het staatshoofd.
Hollande meent dat de 28 landen van de Europese Unie niet hetzelfde denken over de toekomst en dat parlementen te ver verwijderd blijven van beslissingen. Met een eigen regering en begroting zou de monetaire unie onder meer beter in staat zijn om de Griekse crisis te bezweren. ‘Wat ons bedreigt is niet te veel Europa, maar juist een gebrek daaraan’, aldus de president.
‘De eurozone heeft deze week haar cohesie met Griekenland weten te herbevestigen. De kwaliteit van de Frans-Duitse as heeft daar een grote rol ingespeeld. De Europese gedachte heeft overwonnen’, zo schrijft Hollande in een publieke tribune in Journal du Dimanche, gewijd aan de Franse oud-minister en president van de Europese Commissie Jacques Delors, die morgen zijn 90ste verjaardag viert. Hij heeft er (mede) voor gezorgd dat de euro is ingevoerd.
‘Maar nu moeten we een tandje bijzetten, we kunnen niet blijven trappelen’, waarschuwt Hollande. ‘Ik heb voorgesteld om het idee van Jacques Delors opnieuw op te pikken, om zo tot een ‘euroregering’ te komen en haar een specifiek budget toe te kennen.’
Het socialistische staatshoofd: ‘Een munt delen, dat is meer dan enkel naar convergentie streven. Dat is een keuze die 19 landen nemen omdat het in hun belang is. Geen enkele overheid heeft het in vijftien jaar trouwens in haar hoofd gehaald om de eurozone te verlaten.’
‘De keuze voor de euro vereist een versterkte organisatie met de landen die dat wensen, de landen die een voortrekkersrol willen nemen. Frankrijk is daartoe bereid. Zoals Jacques Delors ons getoond heeft, groeit Frankrijk als ze het initiatief neemt in Europa’, stelt Hollande.