Griekenland raakt zijn tafelzilver kwijt en is daarmee pas echt een kolonie geworden

Goed, de Grieken krijgen dus geld van Europa om hun schulden af te lossen bij… Europa. Het circus van de afgelopen weken is dus niets anders een schaamlap: om te verhullen dat Griekenland failliet is en praktisch gezien uitstel heeft gekregen. Als we de deal uitpluizen zien we dat de armere Griek nogal hard wordt gepakt, terwijl de echte oorzaak van de problemen – rijke belastingontduikers – onaangeroerd blijft. Daarmee zouden we geconfronteerd worden met een kolossale blunder van de vorige generatie politici, hebben we kennelijk niet zo’n zin in.

Dé kans die Europa heeft laten lopen, was een gecontroleerd faillissement van het Griekse bankwezen geweest. In 2010 stond een bijzonder groot deel van het Griekse overheidspapier uit bij Griekse en Cypriotische banken. Kwalitatief mindere media, zoals NRC, De Volkskrant en De Correspondent doen liever aan factfree-journalism en geven de bankiers uit eigen land de schuld van alles. Maar goed, jaarrekeningen van banken lezen, dat is niemands favoriete bezigheid. Deden Nederlandse journalisten dat maar meer.

In het geval van Griekenland mogen we grofweg zeggen dat de banken belastingontduiking faciliteerden door zwarte vermogens naar Zwitserland te brengen. Dat helpt niet echt bij het op orde krijgen van de Griekse begroting. Vervolgens leenden ze het verstopte belastinggeld weer terug uit aan diezelfde overheid, tegen rente. Het spaargeld binnen deze banken was in de regel van de redelijke boefjes, terwijl de echte master minds in het creatief zakendoen en ritselen weer het aandelenkapitaal in bezit hadden of nog steeds hebben.

Lees dit financieel graafwerk van Arno Wellens verder op 925 >>>