Extremistische bataljons brengen Kiev in het nauw

Oekraïne Militanten van de Rechtse Sector weigeren zich te onderwerpen aan het gezag van de regering.

Op 11 juli vond in het West-Oekraïense stadje Moekatsjeve aan de grens met Hongarije een schietpartij plaats die aantoont hoe instabiel de politieke situatie in Oekraïne is. Bij een conflict tussen locale machthebbers en zwaarbewapende militanten van de extreem-nationalistische Rechtse Sector, het radicale deel van de Maidan-revolutie, vielen drie doden en dertien gewonden. Een tiental militanten verschool zich vervolgens in de Karpaten en weigert zich over te geven.

Het incident laat zien hoe groot de risico’s zijn van het bewapenen van de vrijwilligersbataljons. President Porosjenko veroordeelde het ‘banditisme’, maar opvallend genoeg sprak hij ook verzoenende woorden over de Rechtse Sector. ‘Er is geen conflict tussen de staat en de vrijwilligersbataljons’, sprak hij hoopvol.

Volgens de Rechtse Sector wilden de ‘Robin Hoods’ in Moekatsjeve slechts optreden tegen de sigarettenmaffia, die geleid wordt door plaatselijke politici, maar anderen zeggen dat de militanten hun aandeel in de winstgevende business kwamen opeisen. Dmitro Jarosj, de leider van de Rechtse Sector, vloog naar Moekatsjeve, maar hij heeft de mannen niet opgeroepen zich over te geven.

Met dit land wil de EU zich associëren. Lees verder op de Volkskrant >>>