CIA onderzoekt Russische rol bij GeenPeil

De Amerikaanse inlichtingendiensten onderzoeken Russische financiering van Europese politieke partijen en organisaties. Ook organisaties in Nederland kunnen de CIA of NSA op hun dak krijgen.

Ronald van Raak (SP) wil van minister Plasterk weten of ook de AIVD betrokken is bij dit onderzoek. Hij heeft Kamervragen gesteld en wil dat minister Plasterk de Amerikanen laat weten dat ‘politiek onderzoek door de Amerikaanse geheime diensten in ons land niet wordt geaccepteerd’.

De Britse Sunday Telegraph citeert een anonieme Amerikaanse bron waarin de organisatie van GeenPeil verdacht wordt gemaakt:

Russian influence has also been detected in a referendum in the Netherlands next April over whether to block the EU’s closer relations with Ukraine. Sources said arguments deployed in support of the referendum “closely resembled” known Russian propaganda.

GeenPeil heeft met succes een referendum afgedwongen over een verdrag tussen de EU en Oekraïne. Dat verdrag moet nauwere samenwerking met Oekraïne mogelijk maken. GeenPeil is tegenstander van het verdrag en zou volgens de anonieme Amerikaanse bron argumenten gebruiken ‘die erg lijken’ op Russische propaganda, een nogal schimmige verdachtmaking.

Thierry Baudet, één van de initiatiefnemers van GeenPeil maakt zich nog geen zorgen dat hij straks Amerikaanse spionnen achter zich aankrijgt: “Ik vind het vooral hilarisch. Ik heb nog nooit één cent gezien van welke buitenlandse organisatie dan ook. Dit lijkt vooral op een heksenjacht tegen Rusland. Blijkbaar moet je wel bondgenoot zijn van Rusland, als je eurosceptisch bent.”

Lees verder op RTL Nieuws

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Ik citeer: ‘Blijkbaar moet je wel bondgenoot zijn van Rusland, als je eurosceptisch bent.’ Dit is een misvatting. De bedoeling van dergelijke smaad is de integriteit aan te tasten van degenen die niet de belangen van Washington en Wall Street, en in het verlengde daarvan Brussel, behartigen. Op die manier worden tegenstanders gecriminaliseerd zodat er een verdacht luchtje om hen heen hangt, en fatsoenlijke burgers niets met die mensen te maken willen hebben. Het is overigens een mooi voorbeeld hoe de democratie buiten spel wordt gezet. Er is over dit onderwerp veel onderzoek gedaan door wetenschappers.

  2. Hilarisch? Dat stadium hebben we wel gehad. Ik ben wel uitgelachen inmiddels. Ik vind het schandalig dat ze überhaupt beginnen over propaganda. Wat voor soort ook. We worden dagelijks bestookt met propaganda van het ergste soort. Via het zogenaamde nieuws die voor het gemak maar 1 kant laat zien van het verhaal. Makkelijk ook om meteen weer te beginnen over Rusland. Nederland stemt een dikke vette NEE straks tegen dat verdrag. Maar ik ben bang dat dat alleen maar een signaal blijft en ze er huppakee zo weer over heen stappen. Hebben die eurofielen ook gedaan toen we NEE stemde tegen de euro en één Europa. Er waren wel 100 manieren om onze NEE heen te gaan, zei een eurofiel in de gangen van Brussel al lachend. Maar ik blijf NEE stemmen.

  3. In de jaren zeventig kwam mijn hospes, repetitor strafrecht in Leiden, mij waarschuwen voor al dat ‘langharige tuig’ dat hij bij ons zag binnenwandelen. Ze werden allemaal betaald door Oost-Duitsland. Óf het waren allemaal homo’s, dat kon ook.
    De elite is in al die jaren nog niet veel verder gekomen, dan loze beschuldigingen uiten… complot-theoriën bedenken die nergens op slaan. Zoals nu de CIA, de NSA, en waarschijnlijk ook de AIVD…