Amerikaanse miljardair sponsort ‘ja’-campagne Oekraïne-referendum

Miljardair George Soros is medefinancier van de Nederlandse campagne voor een ‘ja’ bij het Oekraïne-referendum in april. De Stichting Stem voor Nederland krijgt voor die campagne 200.000 euro van de Open Society Foundations.

Op 6 april moet de Nederlandse bevolking zich in een referendum uitspreken over de Nederlandse steun aan een Europees associatieverdrag met Oekraïne. Rusland is fel tegenstander van dat verdrag. “Rusland zal dit zien als bevestiging van wat het toch al denkt: dat George Soros politieke motieven heeft bij dit referendum”, zegt David Jan Godfroid, NOS-correspondent in Rusland.

Volgens Godfroid is de Russische regering als de dood voor de organisatie van Soros. “Ze beschuldigt de miljardair ervan een van de financiers te zijn achter de Oekraïense opstand van twee jaar geleden”, zegt Godfroid. “Ze zijn doodsbenauwd dat zoiets ook in Rusland gaat gebeuren.” De Oekraïense opstand keerde zich tegen president Janoekovitsj, die op het laatste moment afzag van ondertekening van juist dit associatieverdrag.

Onlangs meldde een Britse krant dat Rusland zich mogelijk heeft bemoeid met het referendum [Let op! Hier presenteert de NOS dit ineens als een vaststaand feit! Riooljournalistiek?]. GeenPeil, de drijvende kracht achter het referendum, ontkent dat. “Was het maar zo!”, zegt Thierry Baudet van Forum voor Democratie, een van de initiatiefnemers, lachend. “We hebben nooit een cent gezien”, stelt hij. “Uit de lucht gegrepen onzin”, zegt ook Bart Nijman van GeenPeil. “Geen idee waar dit vandaan komt.”

Ook het Burgercomité EU, dat campagne gaat voeren voor een ‘nee’, heeft “geen roebel” gehad uit Rusland, zegt Pepijn van Houwelingen. “Dat is echt een fantasieverhaal. We leunen op donaties”, zegt hij. Volgens de tegenstanders van het verdrag is het een eerste stap naar toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie, en leidt het tot miljarden aan subsidies voor dat land.

Lees het gehele artikel op de NOS