Er begint een publiciteitsoffensief op stoom te komen om de Nederlandse kiezer op 6 april maar vooral voor het associatieverdrag met Oekraïne te laten stemmen (zie in Leeuwarder Courant o.a. 6 en 8 februari, ook uitvoerige aandacht voor de flyerende Alexander Pechtold).
Steeds hoort men het argument dat de kiezer helemaal niet weet waar dat verdrag over gaat en dat men vooral niet bang hoeft te zijn dat Oekraïne snel tot de EU zal toetreden. Intussen wapperen bij alle overheidsgebouwen in Kiev de EU-vlaggen. En dan moeten wij dergelijke beloften maar geloven? Als men alleen de preambules van het verdrag leest slaat het wantrouwen al toe.
Bij de meeste Nederlandse kiezers (ook bij mij) gaat het in feite over de ongeremde en roekeloze uitbreiding van de EU sinds 2004. Met Cyprus hebben we een conflict met Turkije binnengehaald; met Estland, Letland en Litouwen zijn we blijven zitten met een Russische enclave (Kaliningrad/Koningsbergen) en Roemenië en Bulgarije zijn en blijven corrupte en criminele landen.
Als de EU nou eerst eens in deze landen orde op zaken zou stellen, voordat er gedacht wordt aan verdere uitbreiding, zou dat niet een goed idee zijn? En als het eerst eens zou lukken om rechtstaat en mensenrechten in Hongarije, Polen en Griekenland te waarborgen?
En als wij als EU-burgers ook nog iets te zeggen mochten krijgen over verdere uitbreidingen die ons diepgaand beïnvloeden (onder andere in termen van financiën en werkgelegenheid)? Kan de democratie in de EU misschien iets verder gaan dan eens in de vier jaar een Europarlement kiezen dat niets heeft in te brengen dan lege briefjes? Moeten wij blijvend geregeerd worden door 28 megalomane zonnekoninkjes met Hans van Baalen als slippendrager?
Juncker kwam onderlaatst met de opmerking dat een ‘nee’ tegen het associatieverdrag een geschenk zou zijn voor Poetin. Nou en? Gun die man ook eens een meevaller. EU en NATO hebben Rusland schandelijk behandeld. Bij de toetreding van de Balten was afgesproken dat er geen verdere oostwaartse uitbreiding van de NATO zou plaatsvinden. Die afspraak is op flagrante wijze geschonden. Het nieuwste: Montenegro zou moeten toetreden.
Wat de EU in feite doet: de geopolitieke aspiraties van de VS faciliteren. Waarom eigenlijk? We zijn toch geen vazalstaat van de VS? We hebben in feite veel grotere belangen bij een goede relatie met Rusland dan met Oekraïne.
Ziehier enige redenen voor mij om op 6 april tegen te stemmen.
Jan A. Schulp
Sneek
Bron: Leeuwarder Courant van 13 februari 2016