Waarom Portugal het nieuwe Griekenland wordt

Alle aandacht gaat momenteel uit naar Griekenland. Maar hoe staat het met dat andere Zuid-Europese land dat ook voor faillissement behoed moest worden? Is Portugal werkelijk het succesverhaal dat het op de financiële markten lijkt te zijn? Hendrik Oude Nijhuis heeft zo zijn twijfels.

Portugal lijkt er in eerste instantie duidelijk beter voor te staan dan in 2011. Toen moest het land onder zware druk van de financiële markten noodhulp accepteren van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. Anders zou het land failliet gaan.

Inmiddels heeft Portugal noodhulp niet langer nodig. Voor nieuwe leningen kan het land weer op de financiële markten terecht en de Portugese 10-jaars rente bedraagt momenteel slechts 3 procent.

De Portugese economie groeit weer, al is het nog niet veel. In 2014 bedroeg de groei 0,9 procent en voor dit jaar wordt een groei van 1,6 procent verwacht. De werkloosheid is bovendien gedaald. Eind 2014 bedroeg het werkloosheidspercentage 13,5 procent waar deze twee jaar daarvoor nog 17,5 procent was.

Met bovenstaande is het positieve nieuws over Portugal wel verteld.

Lees deze column van Hendrik Oude Nijhuis verder op Z24 >>>