Tweede Kamer pleegt ordinaire machtsgreep

Kamerleden plegen geen ‘zetelroof’ als ze, vrijwillig of niet, een eigen fractie beginnen. De suggestie om afsplitsers geld en spreektijd te ontnemen, is dan ook bedenkelijk.

Wie wordt gekozen in het parlement is een volksvertegenwoordiger. In de Nederlandse politiek beschouwen partijen ‘hun’ Kamerleden echter niet als volksvertegenwoordigers, maar als partij-afgevaardigden. Dat misverstand wordt breed omarmd en ondermijnt de vertegenwoordigende democratie.

De Grondwet is duidelijk: een Kamerlid zit ‘zonder last’ in de Kamer en kan dus niet worden verplicht standpunten uit te dragen die zijn partij of zijn fractie hem opdringt. Kamerleden zijn, eenmaal gekozen, ook allemaal gelijkberechtigd. Dat is maar goed ook, anders zou de stem van de ene kiezer zwaarder wegen dan die van een ander.

In de praktijk bestaat in de Tweede Kamer echter een fractiediscipline waaraan een Kamerlid zich zelden kan onttrekken. Wie zich er niet aan houdt, wordt bijvoorbeeld bestraft met inperking van zijn portefeuille of wordt geschrapt van de kandidatenlijst voor de volgende verkiezingen.

Kamerleden stemmen dus wekelijks ‘met last’ terwijl de Grondwet dat verbiedt. En nu wil, blijkens een rapport van een parlementaire werkgroep, een ruime Kamermeerderheid ook de gelijkheid van parlementariërs opheffen.

Die werkgroep werd eind vorig jaar opgericht, onder meer in reactie op het afsplitsen van de twee PvdA-Kamerleden die nadien de beweging DENK bedachten. Maar ook eerdere afsplitsingen (van de PVV, de VVD en 50Plus) zorgden voor ergernis in de Kamer, vooral bij de getroffen fracties.

Lees deze column van Syp Wynia verder op Elsevier

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Dick, lijkt goed idee. Helaas, zal te laat komen. Deze week gaat Ploumen TTIP tekenen. Daarmee zet zij definitief een streep door de democratie. TTIP stelt de EU onder Amerikaanse wet-en regelgeving. Alle wetsvoorstellen moeten ter goedkeuring langs een geheim TTIP-panel. TTIP gaat legaliseren: bankzwendel, witwassen, corporate crime, ecocide, genocide en juridische onschendbaarheid voor Monsanto en andere gifboeren, gmo-boeren, pillen- en vaccinreuzen.
    Het is puur fascisme. Alle vrijheden en rechten waarvoor onze (groot-)ouders op leven en dood hebben gestreden, worden teniet gedaan.
    Hier het legaliseren van fascisme door de EU in beeld: https://www.youtube.com/watch?v=0VoITOiC6RM

  2. Sorry, maar in de Tweede kamer zitten geen volksvertegenwoordigers, maar partijvertegenwoordigers. Dat is in strijd met de letter van de grondwet, eens, maar de politieke partijen hebben dat partijensysteem zo voor ons domme burgers bedacht. Dan dus ook bij uittreden partij noodzakelijkerwijze lidmaatschap Tweede kamer opzeggen/verliezen. Beter is om nu eindelijk partijvertegenwoordigers te vervangen door gekozen volksvertegenwoordigers: de 150 kandidaten met de meeste stemmen komen in de Kamer en hebben een stem die gewogen is naar de mate van gekregen stemmen. Ministers moeten gekozen parlementariërs zijn. Parlementariërs moeten betaald worden door hun kiezers.