Premier IJsland: als EU-lid zouden we failliet zijn gegaan

De IJslandse premier Gunnlaugsson is opgelucht dat zijn land zich nooit bij de Europese Unie heeft aangesloten. Ondertussen gaat het economisch met IJsland beter dan met de EU.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson zegt in een interview met Politico:

Ik ben er zeker van dat ons economisch herstel niet had kunnen plaatsvinden als we onderdeel van de EU zouden zijn geweest. We zouden zelfs failliet zijn gegaan als al onze schulden in euro’s zouden zijn geweest en we gedwongen waren hetzelfde te doen als Ierland en Griekenland en de verantwoordelijkheid op ons genomen hadden voor de schulden van de falende banken. Dat zou voor ons een economische ramp zijn geweest.

IJsland voerde echter zijn eigen koers, pakte de schuldige bankiers op en zette ze achter de tralies.

De belangrijkste reden voor onze aanvraag in 2009 was een economische. De IJslandse economie doet het veel beter dan die van de EU, wij hebben enorme verbeteringen gezien de afgelopen jaren terwijl de EU te maken heeft met voortgaande crises en moeilijkheden.

Samen met Noorwegen en Liechtenstein maakt IJsland onderdeel uit van de Europese Economische Ruimte (EEA), waardoor zij toegang hebben tot de Europese markt zonder ondergeschikt te worden aan de machtsstructuren van de EU.

Lees verder op De Lange Mars