Polen wil geen “Oekraïense toestanden”

Worden in Oekraïne miljoenen hectares landbouwgrond voor een prikje uitverkocht aan landen als China en grote belastingontduikende (gentech)multinationals, ongetwijfeld met behulp van wat smeergeld aan deze en gene oligarch of corrupte ambtenaar, in Polen duwt men buitenlandse landbouwers naar de uitgang (en dat lijkt ons wel zo verstandig ook).

Het blijft in Polen voor buitenlanders moeilijk om landbouwgrond te kopen. Dat is het gevolg van een nieuwe wet die door het Poolse parlement is goedgekeurd om de gevolgen van de Europese wetgeving af te zwakken. Polen had bij zijn toetreding tot de Europese Unie een overgangsperiode gedongen waardoor buitenlanders aan het Poolse ministerie van binnenlandse zaken expliciet toelating moesten vragen om landbouwgrond te kunnen kopen.

Die overgangsperiode loopt eind april af, maar de regering heeft nieuwe maatregelen voorzien om zijn landbouwsector verder te blijven afschermen. Beslist werd dat de verkoop van landbouwgronden alvast voor een periode van vijf jaar wordt bevroren. Gronden die tijdens deze periode beschikbaar komen, zullen door een Poolse overheidsinstantie worden opgekocht en verhuurd. Buitenlanders kunnen voor een huur echter alleen in aanmerking komen wanneer ze de landbouwactiviteit ten persoonlijke titel opzetten en niet in opdracht van een buitenlandse vennootschap werken. Ook moeten de kandidaten bewijzen een gepaste landbouwopleiding te hebben gevolgd en moeten ze minstens gedurende tien jaar ter plaatse een permanente residentie hebben.

Bron: Express

3 reacties
  1. Kijk eens wie op de loonlijst van Monsanto staan. Militaire Geostrategen Voedsel is een strategisch wapen. Toen de Sovjet Unie uiteen viel zaten Canada en USA helemaal niet te wachten op graan uit de graanschuur van Europa en verhinderde Oekraïne toegang tot de vrije markt. # Gabriele Krone-Schmalz in haar boek “Rusland begrijpen. Ik vermoed dat de productie nu in Oekraïne stevig omgegooid gaat worden.

  2. Zodra ex?Gladio Juncker in het geheim z’n handtekening zet onder het geheime TTIP is het gedaan.bOok al het IMF het land een bezoek gaat brengen. De nieuwe premier van Kiev-Oekraine is Groysman. Een advocaat en ondernemer. Wordt een wonderkind genoemd. Wel een beetje overdreven. Hij blijkt een teerling te zijn van ‘Willy Wonka’ Poroshenko. Rutte, zo als hij door een slang gebeten reageerde op ons ‘NEE’, wekt de indruk dat hij nogal idolaat is voor de oligarchen kliek in Kiev, of de schaduwregering die die trekpoppen daar op het pluche hijst. Zegt veel over de schaduwmacht in ons land. Hij moet daarover door de Kamer worden doorgezaagd. De man, en z’n kliek: een gevaar voor de samenleving.

Comments are closed.