Merkel zet de EU zelf bij de vuilnis

“Power is only what you allow it to be”. De macht van de ander reikt tot waar je dat toestaat. Het is – samengevat door journalist Christopher Hitchens – George Orwell’s definitie van macht. Het mooie van deze omschrijving vind ik dat Orwell de verantwoordelijkheid voor de intimidatie legt bij de geïntimideerde. We worden zelf schuldig aan de macht die een ander over ons heeft.

De Duitse cabaretier Jan Böhmermann hangt een proces en mogelijk een gevangenisstraf boven het hoofd, hij is zijn tv-programma kwijt en de politie bewaakt zijn huis in Keulen. Böhmermann heeft een buitenlandse dictator beledigd, die in eigen land gevangenissen vult met critici en die ambitie nu lijkt uit te breiden naar Europa. De dictator eist vervolging in Duitsland en daar is de regering van de cabaretier zo van geschrokken, dat vervolging nu serieus wordt onderzocht.

Pats! Drie-nul voor de dictator. Duits openbaar ministerie aan het werk gezet, cabaretier van de buis en opgesloten in zijn huis. Sinds wanneer initieert een buitenlands staatshoofd vervolging in een land waar ie niks over te zeggen heeft? Sinds de Turkse president Erdogan iets te zeggen heeft over Duitsland.

Lees deze column van Roderick Veelo verder op RTL

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Er zit iets achter. Dit:
    March 31, Erdogan was scheduled to speak at the Brookings Institution. His security guards harassed and physically assaulted journalists trying to cover the event; life sentences hanging over their heads. Their “espionage and terrorism” activity concerned a story they ran in May 2015 detailing how Turkish intelligence was transporting weapons to Islamist fighters in Syria. Ofra Bengio is senior research associate at the Moshe Dayan Center.
    http://www.the-american-interest.com/2014/06/24/israel-turkey-kurdish-oil-deal-points-to-possible-alliance

  2. Een knieval voor Erdogan door Merkel ( van economisch het machtigste land van de EU!), waar houdt deze onzin op? Wel een trieste reactie voor de medewerking van Turkije met betrekking tot het vluchtelingen probleem. Op deze manier houden we wel een steeds fijner Europa over. Of: hoe de EU steeds ongeloofwaardiger overkomt en tenslotte “omvalt”.