Oekraïne-referendum is een feest voor de democratie

De inkt van de referendumwet is maar net droog en we kunnen al naar de stembus om de regering van advies te voorzien. Vandaag stemt Nederland voor of tegen de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne. Maar sommige mensen blijven ook thuis en daarom lijkt de grote vraag vooral of meer dan 30 procent van de kiezers naar de stembus gaat.

Mocht de kiesdrempel gehaald worden, wat zegt dat dan? Stemmen mensen voor of tegen het verdrag met Oekraïne? Voor of tegen Europa? Voor of tegen een Nexit? Voor of tegen de politiek of – meer in het bijzonder – tegen politici? Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat 48 procent van de Nederlanders vertrouwen heeft in politici. Kan het referendum een middel zijn om dat percentage op te krikken? Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden vindt van wel. ‘Een meerderheid van de Nederlanders heeft wel vertrouwen in democratische instellingen, een referendum kan het gat tussen dat vertrouwen en het vertrouwen in politici verkleinen.’

Eindelijk een interessant programma! Luister!

2 reacties
 1. Proficiat aan Geen Peil, e.a, voor het succesvol organiseren van dit referendum over Oekraïne! Als enig land in de EU heeft Nederland de kans gekregen zich uit te spreken over een belangrijke kwestie. Wat feitelijk zou moeten gebeuren door de EU zelf en door de partijen, nl. goede informatie verspreiden over de (geo)politieke bijbedoelingen van het verdrag, hebben enkele organisaties van vrijwilligers zelf gedaan. De achtergronden van Maidan (door VS gestuurde putsch?) en de belangen van de grote economische groepen door dit verdrag werden blootgelegd: gaswinning, plofkippen, GGO’s, enz. De EU aanziet de burgers als onmondig, hier werden ze gesteund.

  Ofwel gaat Europa de weg op van de democratisering ofwel zal Europa uit elkaar vallen!

 2. We constateerden:
  1. drastisch beperken stembussen, stemlokalen.
  2. gemeentes gebruikten bedrieglijke bijsluiters om stemgedrag te beïnvloeden.
  3. stemmingmakerij via omroepen en dagbladen; ban op achtergronden over de kosten, schade, risico’s en overige nadelen en doemscenario’s verspreiden; ergo – de kiezers werden misleid.
  4. Regering, Kabinetsleden en Politici met financiële dan wel idealistisch belangen bij het verdrag en dus de stemuitslag. ‘VN’Ploumen dik met nazi-Kiev, Pechtold dik met koffiebrander aldaar, ‘Royal’ Shell en Unilever vanouds verweven met onze departementen ook dik met Kiev. Regering die nota bene zelf voortdurend stemadviezen erin hamerde.
  5. Regering en Kabinetsleden excelleerden in valse claims maken.
  6. Codetaal verdrag.
  http://daskapital.nl/2016/04/nog_een_paar_rare_dingen_aan_h.html

Comments are closed.