Nederland is te groot voor Europa en moet zich bevrijden van de EU

In Pro & Contra de stelling: Nederland moet uit de Europese Unie. Geert Wilders en Marcel de Graaff (PVV) willen uit de EU omdat die onze welvaart belemmert. Alexander Pechtold en Sophie in ’t Veld (D66) vinden het tegendeel.

Nederland is een klein land, zonder de Europese Unie betekenen we niets, zeggen de eurofielen. Maar onze stelling is dat Nederland te groot is voor Europa en zich daarom moet bevrijden van de EU. De Europese Unie bracht ons welvaart en banen, beweren de eurofielen. Als we die welvaart willen behouden en nieuwe banen willen creëren, moeten we in de EU blijven, stellen ze. Maar de eurofielen hebben twee keer ongelijk.

Het is simpelweg niet juist dat het uitverkopen van nationale soevereiniteit aan Brussel ons welvaart en banen bracht. Hoe minder een land zich in het verleden door de Brusselse sirenenzang liet verleiden, hoe beter het economisch presteerde. Better off out is geen fabeltje. Zwitserland, het meest welvarende land van Europa, kent hoge economische groei en weinig werkloosheid, maar zit niet in de EU.

Lees verder op De Volkskrant