Kamer wil actie tegen legbatterijen in Oekraïne

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt het onaanvaardbaar dat voor Oekraïense boeren andere dierenwelzijnsregels gelden dan voor hun Europese regels. De Tweede Kamer ziet dit als een vorm van oneerlijke concurrentie, meldt BNR Nieuwsradio maandag.

Oekraïense eieren mogen vanaf dit jaar worden ingevoerd in Nederland. Oekraïne heeft soepeler regels op het gebied van dierenwelzijn en Oekraïense pluimveehouders kunnen daardoor veel goedkoper produceren.

De Partij voor de Dieren en het CDA zijn hierop tegen. Zij krijgen steun van regeringspartijen VVD en PvdA. De Kamer wil dat minister Lilianne Ploumen (Handel) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw) ingrijpen. Ploumen en Dijksma hebben maandagmiddag een gesprek met de Oekraïense minister van Landbouw. Ploumen zegt dat zij hem gaat aanspreken op het dierenwelzijn.

Nederlandse pluimveehouders gebruiken geen legbatterijen meer. Maar in Oekraïne worden juist steeds meer legbatterijen in gebruik genomen. Volgens VVD-Kamerlid Helma Lodders gebeurt dat zelfs deels met Europese subsidies. ‘Dat is eigenlijk te bizar voor woorden. Er is echt flink werk aan de winkel’, aldus het Kamerlid tegenover de radiozender.

Jan Huitema, Europarlementariër voor de VVD, zegt zich al maanden met het dossier bezig te houden. De Europese Commissie heeft volgens hem aangegeven dat de toelating van Oekraïense eieren geen economische bedreiging zou vormen voor de eierproducenten in de Europese Unie. ‘Dat vind ik een totaal verkeerd signaal, want onze boeren moeten wel aan strenge eisen voldoen.’

In een interview met het vakblad De Boerderij zegt de kersverse Oekraïense minister van landbouw Oleksey Pavlenko dat dierenwelzijn geen prioriteit heeft. ‘Op dit moment proberen we ons te focussen op de Europese standaard en regelgeving. Wij moeten aan veel voorwaarden voldoen. Als de vraag voor dierenwelzijn komt, dan kijken we er naar. Maar dat is nu niet aan de orde.’

Bron: FD