Netneutraliteit is Talibanachtige ontwikkeling

Aldus Gunther Oettinger, de Eurocommissaris voor Digizaken. Hij noemt de strijd voor netneutraliteit een Talibanachtige ontwikkeling. Vooral in Duitsland, waar het volgens Oettinger helemaal mis gaat.

Oettinger liet zich op bezoek bij de Duitse minister van Financiën laatdunkend uit over “de internetcommunity, en de Piraten” in zijn geboorteland, die “Talibanachige ontwikkelingen” nastreven, zoals een uniforme netneutraliteit in Europa. Onder meer The Register heeft dat opgepikt.

De Europese ministers die in hun land belast zijn met telecomzaken hebben vorige week een verwaterde versie van een nieuw netneutraliteitsvoorstel aangenomen. Met dat voorstel kan nog alle kanten op worden gegaan, het geeft telco’s nog steeds de kans diensten voorrang te geven boven ander internetverkeer. Volgens Oettinger brengt strikte netneutraliteit de levens van mensen in gevaar.

Hij haalt een voorbeeld aan waar gebruik van populaire diensten die veel dataverkeer genereren (bijvoorbeeld YouTube) in de weg kan zitten van “data die een verkeersongeluk moeten voorkomen”. In welk scenario dat dan kan gebeuren, blijft vaag. Het doet denken aan de uitlatingen van Nokia vorige week, dat stelde dat netneutraliteit de ontwikkeling van de zelfrijdende auto in de weg staat.

Tja…

Bron: Webwereld