Knot en Weidmann mede-verantwoordelijk voor sociale ellende in Zuid-Europa

Aldus Frits Bolkestein, gisteravond bij een speciale verkiezingsuitzending van Nieuwsuur.

Bolkestein doelde daarmee op de eerste plaats op de sociaal ontwrichte samenlevingen in Zuid-Europa ten gevolge van de euro (zie hier vanaf minuut 53). Hij herhaalde bovendien luid en duidelijk dat de muntunie was mislukt en noemde de euro een mislukte munt, waar we mee op zouden moeten houden.

Letterlijk zei de Bolk:

“De euro, de Europese monetaire unie is de oorzaak van de Griekse ellende, dat geldt trouwens ook voor Italië en ook voor Spanje. Dat is één van de redenen, misschien wel de belangrijkste reden, dat ik zelf van mening ben dat de euro mislukt is. De Economische monetaire Unie, de muntunie, is mislukt.”

Dat is duidelijke taal. Maar Bolkestein ging nog verder:

“We kunnen niet doorgaan, zoals nu, zonder dat er een radicale koerswijziging optreedt. De Europese Unie is mislukt (Bolkestein bedoelde natuurlijk te zeggen: de Europese Monetaire Unie), de basis daarvan is, zoals ze het in het Engels zeggen, ‘one-size-fits-all’, één interest (rente, red.) voor alle 18 landen, de muntunie, maar dat strijdt met de werkelijkheid: one-size-fits-none. Misschien moet je zeggen ‘one-size-fits-one’, namelijk Duitsland. (…) We kunnen zo niet doorgaan, de euro zorgt voor sociale ellende in de Europese periferie. En zij die vinden, zoals Klaas Knot en Weidmann van de Bundesbank, dat we door moeten gaan met de euro zijn mede-verantwoordelijk voor de sociale ellende in Griekenland, in Italië en in Spanje.”

Het is duidelijk, dat Bolkestein het helemaal heeft gehad met de euro. Maar hij heeft nog meer kritiek op de EU.

Lees dit artikel door Jean Wanningen verder op De Dagelijkse Standaard