Eurosceptici winnen Europese verkiezingen

Van Frankrijk tot Groot-Brittannië en van Finland tot Oostenrijk.

De afgelopen dagen heb ik negatieve verhalen geschreven over de Nederlandse kiezer – die hoewel eurosceptisch verkiezingen gewoon aan zich voorbij laat gaan – maar gelukkig is er vandaag zowaar goed nieuws te melden: in de rest van Europa hebben eurosceptische partijen namelijk een geweldige overwinning geboekt.

Het was lang spannend, maar UKIP is inderdaad de grootste Europese partij van Groot-Brittannië geworden. Nigel Farage en z’n vrienden sleepten maar liefst 28 procent van stemmen binnen, waardoor ze tien extra MEP’s mogen leveren (van 13 naar 23 – update: de BBC bericht nu dat UKIP maar liefst 24 MEPs mag leveren). Labour (25,7%) en de Conservatives (24,5%) kunnen daar niet aan tippen. Om aan te geven hoe geweldig dit resultaat is: het is voor het eerst sinds 1910 dat een landelijke verkiezing niet werd gewonnen door Labour of the Conservatives. Farage heeft dus helemaal gelijk dat hij de uitslag “het meest spectaculaire resultaat in 100 jaar” noemt.

Ondertussen ging het Front National er met de overwinning vandoor in Frankrijk. De partij van Marine Le Pen is nu officieel de grootste van het land en is in vijf jaar tijd maar liefst acht keer zo groot geworden in Europa. Ook dat resultaat is wereldschokkend te noemen; het Franse establishment moet zich ernstig zorgen maken over de nabije toekomst. Als het zo doorgaat kon Marine namelijk weleens de volgende president van het land worden. Je moet eens zien wat er dan gebeurt als je denkt dat de huidige uitslag verrassend en ‘desastreus’ is voor de powers that be. Dat zou in één klap einde carriere betekenen voor een hele generatie van establishment-politici.

En dat is niet alles. De FPÖ heeft een forse winst geboekt in Oostenrijk.

Lees dit artikel door Michael van der Galien verder op De Dagelijkse Standaard