Griekse puinhoop vooral door elites

Leon de Winter heeft een fantastische column geschreven in de De Telegraaf van vandaag. Een aantal citaten:

De euro zou Brussel controle geven over de begrotingen van de lidstaten, en daarmee zou Brussel een echte federatie gaan leiden. De nieuwe munt werd dus uit politieke motieven ingevoerd.

Dit Europese avontuur kon niet op een democratische manier tot stand komen, en dat weten de elites. Oorspronkelijk gedreven door de gedachte dat op Europees grondgebied geen oorlog meer gevoerd mocht worden, is het avontuur van de EU gekaapt door machtsmannetjes. De federatie die de EU inmiddels is, is een elitair wangedrocht dat alleen kan bestaan door een autoritair centrum dat in achterkamertjes plannen maakt en ze ongeacht de mening van de burgers afdwingt.

Elke EU-politicus wist wat er aan de knikker was [met de opgeleukte cijfers van Griekenland bij toetreding, red.], maar de gedachte aan een eenheidsmunt geleid door een centrale Europese bank was zo verleidelijk dat ze wegkeken. En de Grieken namen het ervan. Ze kochten veel leuke dingen in het noorden, zoals Porsches en Mercedessen en Miele-koelkastjes, en gingen ervan uit dat de rekening nooit zou komen. En die komt ook niet. Wij zullen de schulden van de Grieken moeten ophoesten want de Grieken zullen die bedragen nooit en nimmer bij elkaar krijgen. Maar kijk niet alleen naar die maffe Griekse neomarxistische politici. De ergste types zitten in Brussel, of komen zo nu en dan daar bijeen om de technocraten een handje te helpen.

De Grieken kunnen hun economie niet moderniseren. Natuurlijk, ze produceren meer dan ouzo, olijven en feta, dus ik overdrijf – en toch: wat valt er te moderniseren aan het persen van olie, of het bereiden van feta? Griekenland is geen Nederland, en het linken van de begrotingen en de economieën van die twee landen via een euro is ronduit misdadig. Schuldig daaraan zijn de Haagse en Brusselse elites.

Zo functioneert de EU, de Europese volksautonomie die na eeuwen van bloedige oorlogen is ontstaan, is door een groep van enkele duizenden mensen in de toppen van de Europese politieke partijen weggevaagd en vervangen door een stille autocratie. Die kans hebben ze omdat we er inderdaad geen zak van begrijpen. We hebben namelijk wat anders te doen. We werken ons allemaal te pletter en daarna vermaken we ons, en dat is gerechtvaardigd. In de tussentijd is Europa in handen gekomen van non-valeurs die een oorlog met Rusland riskeren, de Grieken en andere zuidelijke hebben geholpen niet-inbare schulden op te bouwen, en de crises van de islam tot over de drempel van onze voordeur hebben gebracht.

De eurozone kan alleen bestaan wanneer de noordelijke structureel de zuidelijke financieren. Als we de huidige eurozone in tact laten, zullen we allemaal continu een Spaans of Portugees of Grieks gezin mee-etend aan tafel hebben. Als we dat niet willen, moeten we nu de rekening betalen en de euro van het zuiden losmaken. Vervolgens moet er een andere euro gedrukt worden voor de zuidelijke landen zodat ze hun schulden via devaluaties kunnen saneren.

Lees de hele column op de De Telegraaf van vandaag >>>