Gij zult rood staan

Europese burgers die vol goede verwachtingen het beste voor hebben met Europese samenwerking worden wel erg op de proef gesteld. Toch moeten we voorwaarts.

Tijdens het hardlopen of afwassen fantaseer ik vaak wat ik zou doen als ik de baas was van de wereld. Heel kinderachtig en ik zal u hier niet lastigvallen met al mijn onuitvoerbare plannen en idealen. Maar wat wel mooi is, denk ik dan hoopvol, is dat we in Europa de mogelijkheid hebben gecreëerd om met zijn allen en zijnde de grootste economie ter wereld nou eindelijk eens wat grensoverschrijdende problemen aan te pakken op een manier die recht doet aan onze eigen, op een rijke historie en diverse culturen gebaseerde, gedeelde waarden.

Een gezamenlijk energieplan, fiscale harmonisering, bevorderen en delen van kennis en innovatie, een betere kwaliteit van bestuur, uitvoering en toezicht door specialisatie en schaal. Dat is waar we het allemaal voor doen.

Dat dat niet altijd even goed lukt is heel jammer, en waar pas echt het bloed mee onder de nagels vandaan wordt getrokken is de doorzichtige Euro-PR waar weldenkende burgers vervolgens mee worden beledigd. Houd daarmee op en leg gewoon uit dat het moeilijk is.

Lees deze column van Hans de Geus verder op RTL Nieuws