Frankrijk heeft ballen

Wij hebben Hans van Baalen. Die zegt in een interview met De Telegraaf dat Rutte ballen heeft. Maar die heeft zijn ballen bij de PvdA neergelegd. Politici schuiven elkaar de bal toe. En zo lijkt politiek steeds meer op een spelletje balletje-balletje: Waar zijn de euro’s gebleven? Ik houd steeds meer van Frankrijk. Al was het alleen maar voor de naam van de aanvoerder van dat land.

In datzelfde interview bekent VVD-europarlementariër Van Baalen dat het in Brussel en Straatsburg met die Fransen kwaad kersen eten is. “Frankrijk let namelijk vooral op de politieke belangen van het eigen land”, klaagt Van Baalen. Chapeau!

Frankrijk heeft ook een stevige vinger in de pap bij de verkoop van haar kroonjuweel Alstom. Deze fabrikant van de oer-Franse TGV-treinen ziet monsieur Hollande liever naar een Europese partner als het Duitse Siemens verhuizen, dan naar het Amerikaanse General Electric.

“Mag hij zich niet mee bemoeien!” roepen de marktwerkers. “Je m’en fous!” (“Kan me niet bommen”) steekt Hollande de rechter-wijsvinger op. In veel directies van Franse topbedrijven wordt de maat geslagen door ex-regeringsfunctionarissen. Chapeau plus diepe buiging!

Ik pleit voor Hans Klok in het Europees Parlement. Onze mondiale meester-illusionist sluit zich onmiddellijk aan bij de kaartclub van president Hollande. Daar leert hij hoe je als grote mogendheid de illusie kan wekken dat je meedoet aan een landenclub, maar intussen je troeven achter de hand houdt en richting het Elysée-paleis laat verhuizen. Engeland en Duitsland hebben daar ook zo’n handje van. Eigenbelang eerst. De kleintjes mogen meepraten, maar beslissen kunnen ze niets.

Lees deze column van Peter Beszelsen verder op De Telegraaf