Expansiedrift achter associatieverdrag

Op 6 april gaan we naar de stembus voor het referendum over het associatieverdrag met de Oekraïne. De pro-campagne is al in volle gang.

Ons wordt voorgeschoteld dat dit verdrag de vrede, meer democratie, een beter bestuur, en mensenrechten naar Oekraïne brengt. Het tegendeel is waar.

In de Oekraïne heerst een burgeroorlog. In dit relatief nieuwe land voeren twee bevolkingsgroepen oorlog over het recht op taal en het recht op de vrijheid handel te drijven met wie zij handel willen drijven. De een is Russisch georiënteerd, de andere groep is gericht op het Westen.

Dit associatieakkoord trekt de gehele Oekraïne naar het Westen, terwijl volgens de afspraken die in 1990 zijn gemaakt, Europa niet verder naar het Oosten zou uitbreiden. Het is ook in tegenstelling met de behoefte van een substantieel deel van de bevolking. Dit verdrag is op dit moment olie op het vuur van de burgeroorlog. Het is slecht voor de bevolking van de Oekraïne en slecht voor de vrede.

De Oekraïne is door en door corrupt. Met een handelsverdrag zal dit niet stoppen, zo heeft het verleden geleerd. Het Europaproject is ooit begonnen om vrede en veiligheid te bevorderen. Maar bedrijfsbelangen gaan niet over vrede en veiligheid. Het associatieverdrag weerspiegelt dat. Het verdrag gaat 90 procent over handel en maar een klein deel handelt over andere zaken zoals mensenrechten en milieu. De handel ruikt een afzetmarkt van 45 miljoen mensen.

Het is niet voor niets dat de liberalen onder leiding van Hans van Baalen en Guy Verhofstadt twee jaar geleden de boel begonnen op te stoken op het Maidanplein in Kiev. Expansiedrift is de ware achterliggende reden van dit verdrag.

En het Oekraïense bestuur dat al jubelend in de krant staat (LC 8 februari)? Deze corrupte politici van de Oekraïne ruiken de Europese dik betaalde banen. Voor andere Oekraïense politici is dit verdrag de toegangspoort om hun extreemrechtse politiek naar het Westen uit te breiden. Ook daar staat het belang van de Oekraïners niet voorop.

Willen we echt wat betekenen voor de vrede, mensenrechten en een beter bestuur, dan moeten we niet escaleren maar de-escaleren. Niet nu het associatiehandelsverdrag, maar een goede begeleiding door de Europese Raad en het mensenrechtenfonds om de boel in de Oekraïne weer op orde te krijgen.

In het belang van de bevolking: stem nee op 6 april!

Fenna Feenstra en Jos van der Horst
Fractievoorzitter SP Statenfractie Fryslân en voorzitter SP Smallingerland

Bron: Leeuwarder Courant