Een federaal Europa: de kaarten zijn al geschud

Over anderhalve week is het weer zover: alle EU-burgers worden naar de stembus geboden om een nieuw Europees Parlement te kiezen. Maar valt er echt iets te kiezen?

In Nederland doen alle politieke partijen mee, dus we kunnen het hokje rood maken bij de CDA, PvdA, VVD, PVV, et cetera. Maar al deze partijen gaan op Europees niveau op in een zogeheten ‘politieke groep’. De CDA hoort bij de Europese Volkspartij (EVP); de PvdA bij de Socialisten & Democraten (S&D); de VVD en D66 bij de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE). Natuurlijk zijn er verschillen tussen liberalen en sociaal- en christen-democraten, maar over één ding zijn ze het eens: de Europese Unie moet een Verenigde Staten van Europa worden. Ben ik nu paranoïde of overmatig eurosceptisch? Laten we kijken wat de lijsttrekkers van de Europese partijen er zelf van zeggen.

De christen-democratische EVP (waarbinnen het CDA opereert) stelt onomwonden: „De EVP is voor een sterk Europa, gebaseerd op een federaal model.” Jean-Claude Juncker, een uitgesproken federalist, is de lijsttrekker van de EVP in de komende verkiezingen. Eurocommissaris Viviane Reding, tevens EVP-lid, verklaarde onlangs: „We moeten een Verenigde Staten van Europa bouwen met de Commissie als regering.”

De sociaal-democraten worden vertegenwoordigd door Martin Schulz, de huidige voorzitter van het Europees Parlement. Hij verklaarde onlangs: „De leden van het Europees Parlement zijn in meerderheid federalisten, zoals ik.” Ook binnen de PvdA wordt een federaal Europa al sinds jaar en dag beleden. Het F-woord wordt weliswaar de laatste tijd gemeden, maar de visie van een „sterk en sociaal” Europa blijft geënt op een federaal model met Brusselse beleidsmakers aan het roer.

De liberale groep (ALDE) wordt geleid door de Belgische federalist Guy Verhofstadt. Deze publiceerde in 2005 zijn manifest The United States of Europe. Hij is zonder twijfel de meest uitgesproken voorstander van een Verenigde Staten van Europa. De VVD en D66 zijn beide onderdeel van de ALDE-groep. Dit is voor D66 zeker geen verrassing, aangezien deze partij onder het motto ‘Ja tegen Europa’ campagne voert. De VVD koestert echter zorgvuldig een eurokritisch imago, waarvan natuurlijk niets overblijft binnen de ALDE-groep.

Lees deze column van Peter van Ham verder op Clingendael