ECB: crisis is helemaal niet voorbij

De crisis in Europa is nog helemaal niet voorbij. Sterker nog, Europese politici zijn veel te blij met het kleine beetje economische herstel dat we nu in de eurozone zien.

Dat zei vice-president Vitor Constancio van de Europese Centrale Bank vandaag op een congres in Wenen. Hij leek daarmee rechtstreeks te reageren op eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem die vorige week nog stelde dat de crisis achter de rug is.

‘De crisis is nog niet voorbij’, aldus Constancio. ‘Sommige beleidsmakers lijken te zelfgenoegzaam in hun uitingen van opluchting omdat de situatie in Europa gestabiliseerd is en een omslag heeft gemaakt.’ Hij erkent dat de econmie herstelt maar slechts ‘op een beginnend niveau’. Premier Mark Rutte was vrijdag iets voorzichtiger toen hij zei dat ‘de directe schuldencrisis’ voorbij is.

Volgens de VVD is de muntunie na alle beslissingen over begrotingsregels en een bankenunie nu wel af, zo zei lijsttrekker Hans van Baalen onlangs in het DFT Debat. Maar met die zienswijze veegt de ECB-topman de vloer aan. Hij steunt volmondig het plan van EU-voorzitter Herman van Rompuy om tot een begrotingsunie, een economische unie en een politieke unie in Europa te komen.

Lees deze column door Martin Visser verder op De Telegraaf