Centrale banken zijn fout bezig

De centrale banken van deze wereld zijn op grote schaal bezig met koersmanipulatie. Dat doen ze via het beïnvloeden van de rente, om daarmee de economie zo goed en glad mogelijk te laten verlopen. Maar is dit wel hun taak en moeten we hier wel blij mee zijn?

Allereerst is het belangrijk te beseffen dat onze wereld vol met complexe systemen zit. De economie is zo’n complex systeem, immers de mix van geslacht, locatie, leeftijd, het weer, opvoeding, en zo verder bepalen wat een persoon wel of niet gaat doen. Het wordt nog veel complexer als je ook rekening houdt met de wisselwerking tussen deze personen en de wisselwerking dat dit weer heeft op andere relaties en transacties.

Deze beschrijving doet absoluut geen recht aan de ware complexiteit van de economie, maar verduidelijkt wel mijn punt: als de economie zo complex is, hoe kan iemand dan de arrogantie hebben om te denken dat dit geheel van bovenaf aan te sturen is?

Het risico op onverwachte bijwerkingen is immers zo groot, dat van bovenaf ingrijpen wellicht niet verstandig is. Complexe systemen vragen dan ook om decentraal beleid in plaats van een centraal beleid.

Lees deze column door Alexander Sassen van Elsloo verder op IEX