Italië: nog steeds corrupt tot op het bot

Het leek zowaar een mooi evenement te gaan worden. Totdat een topman van de Expo en zes corrupte zakenvrienden werden opgepakt.

De planeet voeden en energie voor het leven. Dat is het thema van de komende wereldtentoonstelling, de Expo, die vanaf 1 mei 2015 in Milaan zal gaan plaatsvinden. Na jarenlange scepsis en gemopper over het evenement (niet meer van deze tijd), de kandidatuur van Milaan (niemand daar zit erop te wachten, bloedheet in de zomer), de kosten (tientallen miljarden) en wat het oplevert (mogelijk niets), werden de laatste maanden steeds meer mensen enthousiast.

Zo’n honderd landen hebben inmiddels toegezegd een mooi paviljoen te gaan bouwen, talloze ongetwijfeld bijzonder interessante conferenties worden georganiseerd en wellicht brengt het evenement ons allen op aarde inderdaad een stapje verder bij het enorme vraagstuk over hoe onszelf te blijven voeden en de kachels en airco’s te laten draaien. Barack Obama heeft al toegezegd te komen. Donderdag kreeg de Expo echter een typisch Italiaanse mokerslag toegediend. Onderzoeksrechters volgden al een tijdje directeur Angelo Paris (foto) die bij de Expo verantwoordelijk is voor de aanbestedingen van grote bouwwerken. De ambitieuze manager werkte na de Olympische Spelen in Turijn aan de kandidatuur van de Expo en de realisatie ervan nu. ‘Alles gaat transparant en volgens de regels’, zei hij eens in een interview. Maar de laatste tijd zwichtte hij voor de ‘hulp’ van corrupte consultants, politici en bouwbedrijven. Die pleitten bij belangrijke politici waaronder Silvio Berlusconi voor promotie van Paris, en kregen er grote bouwopdrachten voor terug.

Lees deze column door Maarten Veeger verder op het Financieele Dagblad