Deventenaren de straat op voor referendum

Referendum EU Associatieverdrag Oekraïne
Een groepje vrijwilligers is in Deventer bezig om handtekeningen binnen te halen voor GeenPeil. Dit is een actie opgezet door website GeenStijl met als doel een referendum af te dwingen over een Europees associatieverdrag met Oekraïne.

Op 21 maart 2014 tekenden 28 regeringsleiders van EU-landen en de Oekraïnse premier Jatsenjoek een associatieverdrag tussen de Oekraïne en de EU. De EU zal de Oekraïne politiek en financieel steunen, de Oekraïne zal op haar beurt ‘Europese normen en maatstaven’ invoeren.

GeenPeil vindt het echter stuitend dat ‘de burger’ hierbij niet of nauwelijks om haar mening is gevraagd in deze kwestie. “Het is tijd dat wij als volk een duidelijk democratisch signaal naar Den Haag zenden. Daarom hebben we een raadgevend referendum aangevraagd. Hiervoor zijn 300.000 handtekeningen nodig voor 28 september. Of u nu voor het associatieverdrag bent of juist tegen, uw stem dient gehoord te worden”, luidt de boodschap op www.GeenPeil.nl.

Deventenaar Jan Kunst staat vierkant achter die boodschap en besloot dan ook in actie te komen. “Wat ik doe, en daar probeer ik meer vrijwilligers voor te vinden, is gewoon de straat op gaan en mensen aanspreken. Ik probeer op een open wijze het gesprek aan te gaan met als bedoeling dat mensen een handtekening zetten.”

Lees verder op Deventer Centraal >>>