De Pensioen-unie (die er eerlijk waar echt noooooit zou komen) is er!

Een controversiële deal over een pensioenfondsrichtlijn voor alle lidstaten van de Europese Unie (EU) ligt klaar om ondertekend te worden in Brussel. De europarlementariërs die over het akkoord hebben vergaderd, willen de overeenkomst pas bekendmaken na het EU-referendum in Groot-Brittannië. Dat bevestigen verschillende politici en woordvoerders tegen elsevier.nl.

Het gaat om de IORP II-richtlijn, waardoor Nederlandse pensioenfondsen onder het arbitraire toezicht van andere landen mogen staan. ‘Gezien de enorme maat van deze fondsen en de verwaarloosbare regels in sommige EU-staten, is dit zeer zorgelijk,’ zegt een criticus van de richtlijn. Volgens ingewijden betekent het ook dat Europeanen makkelijker hun pensioen kunnen optellen als zij die in verschillende lidstaten hebben opgebouwd.

Daarnaast zou het akkoord het aantrekkelijker en makkelijker maken voor Nederlandse pensioenfondsen om zich te vestigen in andere landen, waar het toezicht minder streng is dan in Nederland. ‘Nederlandse fondsen zijn veel groter dan in veel andere landen, dus we krijgen weinig terug als ze vertrekken.’ De pensioenfondsen in Nederland beheren een totale waarde van zo’n 1.200 miljard euro. Critici van de deal zijn dan ook bang voor een enorme kapitaalvlucht door de nieuwe wetgeving.

Officieel zeggen de leden van de parlementaire commissie economische en monetaire zaken van de EU, die over de deal gaan, dat er kritisch naar het concept van de overeenkomst moet worden gekeken en dat de politici nog niet unaniem zijn. Roberto Gualtieri, zei gisteravond na afloop van het overleg dat de europarlementariërs ‘dichtbij een akkoord komen’.

Die lijn houden ook woordvoerders aan, maar andere bronnen beweren dat de deal een voldongen feit is. ‘Het akkoord ligt helemaal klaar,’ zeggen twee verschillende ingewijden tegen elsevier.nl.

Lees verder op Elsevier
Lees ook dit artikel op 925

18 reacties
 1. Wat een zielige PvdA-er die Dijsselbloem! PvdA-ers zijn nu gewoon loopjongens van de VVD, die op hun plaats altijd de loopjongens zijn en zullen blijven van het bedrijfs- en oplichtersleven.

 2. Eens met de reactie van Hans de Vos. Zo vlug als mogelijk een referendum organiseren over de aanstaande Europese pensioenwet. De wet is nu nog niet aangenomen.
  Anders krijg je weer dat over een aangenomen wet niet meer gestemd mag worden. Ziek zooitje daar in Brussel. En maar niet begrijpen dat er landen zijn die uit de EU willen. En aldus de onrust onder de burgers alleen maar toeneemt.

 3. Wordt het geen tijd dat de Brexit-campagne een Eurexit wordt? Moet er niet aan denken dat politici uit andere landen over ons pensioen- en spaargeld kunnen gaan beslissen. De gelden zeker laten beheren door de Europese Centrale Bank. Dit is waanzin ten top.

 4. Pure diefstal is het, niets minder. De pensioenfondsen horen dat te doen wat ze moeten doen: het door velen ingelegde en gespaarde geld te beheren. Dat zogenaamde sociale politici als Dijsselbloem en Klijnsma zich schuldig maken aan de uitverkoop van onze pensioenfondsen is niet minder dan weerzinwekkend. De PvdA is een partij van schaamteloze neoliberalen geworden. Wat mij betreft mag deze club bij de volgende verkiezingen weggevaagd worden. Ze zullen dan, net als altijd, weer zeggen dat de kiezer er niets van heeft begrepen. Wat de huidige EU betreft: klaar voor een grootscheepse renovatie. De huidige dievenbende eruit, en weer van de grond af aan beginnen. Maar dan wel met een duidelijk mandaat van de Europese burger.

 5. Tijd voor een referendum, niet raadgevend maar echt de stem van het volk.
  Wat kunnen en moeten we doen om dit tegen te houden?

 6. Schandalig. Wat eendievenbende die politici. En maar roepen dat het zo goed gaat. Blijf met jullie poten af van ons pensioen. Ga stemmen! Jullie weten wel op wie. Zelf hebben ze het voor zich goed geregeld. Booooos ben ik, en met mij heel veel mensen.

 7. Geachte heer Rutte,

  Is onderstaande een deel van het door u beoogde Europa? Voor mij gaat het hier over het legaliseren tot diefstal van spaargelden en uitgesteld loon dat wordt uitgekeerd als pensioen. Wat mij betreft nu acuut een Nexit een verlossing van o.a. pensioendiefstal. Medeplichtig aan deze voorgenomen diefstal zijn met u het hele Kabinet inclusief hun sympathisanten, alsmede Brussel. Zie dan ook een persoonlijke reactie van tegemoet.

 8. En dan zeggen dat gepensioneerde zeuren. Niet te geloven, wanneer worden de Nederlanders wakker. Ook de niet-gepensioneerden, het gaat ook over hun geld! Ik schrijf niet dat ik bij de mensen hoor die Nederland opgebouwd hebben, want dat waren mijn ouders, maar heb wel 42 jaar gewerkt en belasting betaald en nooit mijn hand opgehouden ergens voor. En dan krijg je al die kortingen en deze stomme berichten voor je kiezen.

 9. Afblijven van onze pensioenen. Pure diefstal. Diefstal is een strafrechtelijk delict dat bestaat uit het op onrechtmatige wijze eigenhandig in bezit nemen van andermans eigendom. Wie zich schuldig maakt aan diefstal wordt een dief genoemd.
  Artikel 310: Hij die enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort wegneemt, met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, wordt, als schuldig aan diefstal, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.

 10. Politici zijn leugenaars en oplichters, criminelen in verpakking. Er is maar één oplossing…en die weten we allemaal.

 11. Deze dieven zijn immorele criminelen die naar het schavot moeten worden gebracht.

 12. Dijsselbloem, vieze verrader, blijf met je grijpgrage gapjatten van mijn pensioen af, heb ik 50 jaar voor gewerkt. Hebben jij en je vunzige criminele vrienden nog niet genoeg van ons gestolen?

 13. De eurofielen hebben juridische onschendbaarheid voor zichzelf geregeld. Het kan niet genoeg geopenbaard worden hoe acuut het gevaar is van de EU voor ons aller vrijheid en welvaart. (Br)exit is idd. de enige verstandige keuze, nu het nog kan. Onder TTIP zitten we in een totalitaire staat. Tussen de regels door lees je de gifpil die Dijsselbloem inbouwt: pensioenfondsen definiëren als ‘Financial Service Providers’. WTO’s TISA-verdrag bepaalt dat dat ongereguleerde ‘vrije’ markt is. Dus sluizen open voor de jakhalzen en privatisering van de pensioenfondsen.

 14. Waarom komen graaiers constant weg met het excuus dat “die vertrekpremie overeengekomen was” bij het aangaan van hun arbeidsovereenkomst en dat de betaling daarvan dus wettelijk afdwingbaar is? Is pensioen geen uitgesteld loon? Rechten, voortvloeiende uit in het verleden aangegane arbeidsovereenkomsten en waarvan de betaling derhalve gewoon ook in rechte afdwingbaar is? Waarom die twee verschillende maten? Waarom wordt de burger wel consequent verneukt, maar wordt de door nepotisme benoemde graaiers in de baantjescaroussel wel constant de hand boven het hoofd gehouden? Het wordt hoog tijd voor een ouderwetse volksopstand tegen deze zelfbenoemde elite.

 15. Slaap lekker mensen. Als je 65+ bent, doe je er toch niks meer tegen. Zie je nu ook. “Met die ouwe kunnen we alles doen, verzet komt er toch niet”. Walgelijk. Deze mensen die dit soort deals bedenken (ter zelfverrijking en eigen carrière) verdienen niets minder dan de rest van hun leven in een gevangenis te zitten.

 16. Uiteindelijk is de slapende medemens enkel door middel van een grote schok bereid wakker te worden.

 17. Frans.

  En hier heb ik heel mijn werkende leven pensioenpremie voor betaald. Pure diefstal!

Comments are closed.