De hoogleraar die uit de EU wil

Alan Sked is hoogleraar aan de gerenommeerde London School of Economics én voorstander van een Brexit. Daarmee vormt hij een een uitzondering op zijn universiteit, maar dat deert hem niet.

“Jean Claude Juncker is de kapitein van de Titanic. Hij ziet de grote ijsberg voor zich liggen en toch zegt hij: volle kracht vooruit. Dat is wat er op dit moment gebeurt met de Europese Unie.”

Om metaforen zit Alan Sked (68) niet verlegen om zijn afkeer van de Europese Unie kracht bij te zetten. Hij is als hoogleraar internationale geschiedenis verbonden aan de gerenommeerde London School of Economics (LSE). Maar in Groot-Brittannië is hij vooral bekend als de oprichter van de UK Independence Party (Ukip) begin jaren negentig.

Sked is een van de weinige academici in het Vertrek-kamp. Op de LSE wordt hij omringd door collega’s die pleiten voor een langer verblijf in de EU. Maar dat deert hem niet, hij is wel vaker voor gek versleten. “Iedereen mag van me denken wat-ie wil, maar het anti-EU-gevoel is breed gedragen in onze samenleving. En niet alleen hier, maar in heel Europa. In Frankrijk, Italië en Nederland. We zijn niet alleen.”

Het cruciale probleem zit ‘m voor Sked in de veranderingen die de EU de afgelopen decennia heeft doorgemaakt. Brussel koerst af op alsmaar meer politieke integratie, een koers die volgens hem onomkeerbaar is.

“Premier Cameron wil ons deze hele campagne doen geloven dat we de EU zo hard nodig hebben om handel met ze te drijven. Maar als het alleen om handel zou gaan, waarom is er dan een Europees Parlement, een Europese vlag, een Europees volkslied en wordt er zelfs over een Europees leger gesproken? Het gaat uiteindelijk om de creatie van de Verenigde Staten van Europa. Dat wil niemand hier. De daadwerkelijke prijs die we voor het EU-lidmaatschap moeten betalen, is het einde van onze onafhankelijkheid.”

Lees verder op Trouw

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. En wanneer gaan ze deze nette heer de mond snoeren? En ook zwartmaken? Foei! Europa kan een unie hebben waarbij alle landen hun soevereiniteit bewaren, elkaar respecteren en onderling vrij reizen zonder die ondemocratische idiote lege instituten in Brussel. Europese Commissies die nooit democratisch gekozen zijn, prijsafspraken onderling zodat Nelie Kroes en haar bazen alleen maar rijker worden. Alhoewel de brexit-campagne veel verkeerde stellingen had, zeg ik bravo voor de Britten die hun woede op de Brusselse dictatuur uitten! Nee het waren niet allemaal racisten en laag opgeleiden, maar nette armen.

  2. Helemaal mee eens! Nu dus een andere samenwerking tussen de Europese landen, en zo vlug mogelijk stoppen met de huidige EU.

  3. Helemaal mee eens! Dus op naar een andere Europese samenwerking zonder de huidige EU.