Wrevel in CDU groeit wegens pro-Griekse houding Merkel

Binnen het CDU van bondskanselier Angela Merkel groeit de kritiek op haar streven Griekenland binnen de eurozone te houden. Dat zou Merkel in haar rol als ‘Redster van de euro’ op den duur een geloofwaardigheidsprobleem kunnen opleveren.

‘De regeringen in Europa moeten het onder ogen zien: het experiment met de hervormingsgezinde Grieken is mislukt en moet worden beëindigd.’ Dat schreef CDU-parlementariër Christian Freiherr von Stetten deze week in een stellingname waar journalisten van Der Spiegel beslag op legden.

Niet dat Von Stetten de eerste is; al sinds het prille begin van de Griekse reddingsacties in 2010 zijn er sceptici in het christen-democratische kamp. Hun voorman was lange tijd Peter Gauweiler, voormalig vicevoorzitter van de Beierse zusterpartij CSU. Eind maart legde hij uit onvrede met de Griekenlandpolitiek al zijn partijfuncties neer.

Als de Bondsdag over Griekenland debatteerde, stond Gauweiler samen met Wolfgang Bosbach en Klaus-Peter Wilsch altijd garant voor een gefrustreerd pleidooi voor Griekse uittreding. Nu breidt het gemor zich uit, vooral in de economische contreien van de partij. Von Stetten is voorzitter van de Middenstandskring, een verbond binnen de partij die opkomt voor de belangen van het Duitse midden- en kleinbedrijf. Van die kring zijn 181 van de 311 CDU-parlementariërs lid, dus de verklaring van Von Stetten is vermoedelijk niet aan dovemansoren gericht.

Von Stetten wil Griekenland niet aan zijn lot overlaten, schrijft hij volgens Der Spiegel, maar binnen de eurozone heeft het land geen toekomst meer. Als mogelijk alternatief voor uittreding noemt hij het invoeren van een tweede Europese munt.

Ook Carsten Linnemann, voorzitter van de Middenstands- en economievereniging van het CDU gelooft niet dat Europa en Griekenland iets opschieten met ‘weer een noodpakket waarover de partijen het om vijf voor twaalf eens zijn geworden’.

Lees verder op de Volkskrant >>>