Waar keken we gisteren naar tijdens het EU-debat?

Voor het eerst werd er een tv-debat gehouden tussen de vier topkandidaten van Europese coalities. Het doel: openheid en de Europese verkiezingen een gezicht geven. Europa-verslaggever Anke Truijen was erbij.

“De macht is bij de kiezers”, zei kandidaat Jean-Claude Juncker van de christendemocratische Europese Volkspartij gisteren in Maastricht. Er klonk gegniffel in de zaal. “Ze willen met dit debat laten zien dat er echt iets valt te kiezen”, zegt Europa-verslaggever Anke Truijen, “maar we zagen drie mannen in de zestig en een fris gezicht. Het was een beetje een gek debat, want we keken naar mensen waarop we niet kunnen stemmen.”

Het debat ging tussen liberaal Guy Verhofstadt, sociaaldemocratische Martin Schulz, christendemocraat Jean-Claude Juncker en Ska Keller van de Europese Groenen. De discussievoerders zijn allen aanvoerders van een Europese coalitie die gesteund worden door nationale partijen. Daarmee zou bijvoorbeeld een stem op een PvdA’er indirect een stem zijn voor sociaaldemocratische Martin Schulz.

Ook inhoudelijk waren er weinig verschillen, volgens Truijen. “We keken naar vier eurofielen.

Lees verder op BNR