Varoufkis mag blijven, maar degradeert naar onderhandelteam

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft een aantal wijzigingen doorgevoerd in het team dat namens de Grieken onderhandelt met de Europese geldschieters en met het Internationaal Monetair Fonds.

Het maandag bekendgemaakte besluit volgt op kritiek op het optreden van minister van Financiën Varoufakis in Riga vorige week.

De 54-jarige Varoufakis zou zich slecht hebben voorbereid op de onderhandelingen met zijn ambtsgenoten uit de overige eurolanden. Varoufakis behoudt de steun van de premier, maar volgens ambtenaren krijgt plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Euclid Tsakalotos de leiding over het onderhandelteam.

Tsipras moet alle zeilen bijzetten om nieuw kapitaal te regelen voor Griekenland. Mocht dat geld niet gevonden kunnen worden, dan kan Griekenland eind mei niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen.
Griekse onderhandelingen Europa

De Europese Commissie, een van de gesprekspartners, wilde maandag niet reageren op de wijziging van het Griekse team. Wel zei de woordvoerster dat er maandagmiddag weer een telefonisch gesprek plaatsvindt.

Het Duitse blad Bild meldde dat Griekenland verder ook concessies heeft gedaan om tot een akkoord met de schuldeisers te komen. Zo zou onder meer het minimumloon niet worden verhoogd en zou de Griekse regering nu wel bereid zijn staatseigendommen te verkopen. Daarmee zou Tsipras terugkomen op sommige verkiezingsbeloftes.

Lees verder op Z24