Het akkoord met zijn geldschieters is niet goed, maar met het enige alternatief – een Grexit – was Griekenland nog veel slechter af geweest. Met dat argument verdedigde premier Alexis Tsipras gisteravond op de Griekse tv de keiharde bezuinigings- en belastingmaatregelen die hij vandaag door het parlement probeert te jagen om uitzicht te houden op onderhandelingen over ruim 80 miljard aan noodleningen.
Maar van harte gaat dat niet. Tsipras gaf ook toe dat het akkoord pas tot stand kwam na zware druk uit Europa, en dat Griekenland niet genoeg valutareserves heeft om een vertrek uit de euro op te vangen. “Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor de handtekening onder een overeenkomst waar ik niet in geloof”, zei Tsipras in het interview met staatstelevisie ERT.
Dat roept vragen op over de voortvarendheid waarmee zijn regering een eventueel akkoord zal uitvoeren. “Ik kan niet garanderen dat het gevaar van een Grexit geweken is voordat het definitieve akkoord ondertekend is”, waarschuwde hij verder. In het interview wilde Tsipras, die een vermoeide en enigszins verslagen indruk maakte, niet ingaan op een mogelijke scheuring in zijn partij.
Meerdere prominente hardliners, onder wie een minister en de parlementsvoorzitter, hebben gezegd vandaag in het parlement tegen de voorstellen te zullen stemmen. Sommigen gingen ervan uit dat Tsipras hen daarom zou vervangen. “Ik zet niemand het mes op de keel. In onze partij is een cultuur van dialoog, niet van uitsluiting.” Het akkoord komt vrijwel zeker door het parlement, dankzij steun van de oppositie.