Tsipras: Grieks voorstel niet aanvaard

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft zijn kabinet gezegd dat de onderhandelaars van de crediteuren in Brussel de laatste Griekse voorstellen die verlenging van de steun aan zijn land mogelijk moeten maken, niet hebben aanvaard. Dat heeft een Griekse regeringsfunctionaris gezegd in Athene.

Tsipras zelf twitterde dat hij twijfelt of zijn tegenspelers echt een akkoord willen of dat ze misschien ‘specifieke belangen dienen’ in Griekenland.

Griekenland presenteerde maandag aan de Eurogroep van ministers van financiën nieuwe voorstellen om zijn begroting op orde te krijgen en schuld te kunnen aflossen, die als een basis voor verdere onderhandelingen werd aanvaard. Woensdag moet de Eurogroep daar van de leiders van de eurolanden overeenstemming over bereiken.

Maar woensdagmorgen werd Tsipras al naar Brussel ontboden voor een ontmoeting met voorzitter Jeroen Dijsselbloem en de top van de drie instellingen die het Griekse bezuinigingsplan moeten goedkeuren: Mario Draghi van de ECB, Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie en Christine Lagarde van het IMF. Ook de directeur van het noodfonds ESM, Klaus Regling, zou bij het gesprek aanwezig zijn.

De Eurogroep, die woensdag voor de derde keer in een week bijeenkomt voor crisisoverleg, heeft eerder deze week gevraagd om het oordeel van de drie instellingen, vroeger bekend als trojka, over de Griekse voorstellen die Griekenland weer toegang zou geven tot mogelijk €18 miljard aan reeds gereserveerde kredieten.

Woensdagmorgen zou de Griekse regering nieuwe tegenvoorstellen hebben ontvangen van de onderhandelaars van de instellingen. Over de inhoud daarvan is nog niets bekend, maar wel was eerder al duidelijk dat vooral het IMF moeite heeft met de lastenverzwaringen in het Griekse plan.

De leenovereenkomst met Griekenland moet voor uitkering van steun aan Griekenland voor de derde keer moeten worden verlengd, naar verluidt met zes maanden. Maar voordat het zover is, wil de Eurogroep ook een door de instellingen getoetste lijst zien van de ‘prioritaire acties’ die Tsipras aan zijn parlement zal voorleggen, zo zei Dijsselbloem maandag.

Tsipras rechtse coalitiepartner, Anel, heeft gezegd dat hij geen akkoord kan steunen zonder schuldverlichting. Ook verhoging van de btw op de Griekse eilanden is voor hem onbespreekbaar. De schuldeisers zullen Tsipras woensdag nog eens op het hart drukken dat schuldverlichting op dit moment een politiek onbegaanbare weg is.

Kortom: There’s no way out. En waar dit toe moet leiden? Naar dit artikel van 20 juni jl: Not a Grexit but a slow motion coup d’etat for Greece

Bron: Financieele Dagblad