Vandaag beginnen de onderhandelingen tussen de Griekse overheid en de trojka. We zijn het ondertussen al een paar jaar gewoon. Drie mannen in pak worden met een auto tot voor het ministerie van Financiën gebracht en dan snel naar binnen geleid om er uren later weer buiten te komen. En telkens blijkt weer dat Griekenland zijn deel van de overeenkomst met de trojka niet tijdig is nagekomen, waardoor het geen schijf van de noodlening krijgt (of slechts met heel wat uitstel).
Bij elk bezoek van de trojka zijn er wel protesten, of soms ook relletjes in de Griekse hoofdstad. Maar dit keer zullen de onderhandelingen plaats vinden in Parijs en niet Athene. Misschien om te vermijden dat er weer rellen uitbreken? Er moeten namelijk zware knopen worden doorgehakt dit keer. Er staan nog maar eens 6500 banen in de overheidssector op de wip, de trojka wil dat huizen van Grieken die hun leningen niet meer kunnen afbetalen (hun aantal groeit gestaag) in beslag worden genomen, er moeten dringend stukken land worden verkocht, een deel van elektriciteitsmaatschappij moet worden geprivatiseerd en zo meer. En het besparingsbeleid moet nog verder doorgaan.
Er zullen nauwelijks Griekse reporters naar de Franse hoofdstad worden gestuurd om de onderhandelingen op te volgen. Daarvoor zitten de Griekse media te veel in de schulden. Dus het zal vooral gaan om geruchten, waar het Griekse journaille zo goed in is.
Van de kant van de regering wordt gezegd dat de onderhandelingen in Parijs plaatsvinden omdat dit de laatste onderhandelingen zijn. Het gaat namelijk om de laatste horde die dient te worden genomen, om de laatste schijf van de noodlening te krijgen. En daarna is het afgelopen met de leenovereenkomst, aldus de regering. Ze vergeet er wel bij te vermelden dat Griekenland nog op zijn minst 50 jaar onder toezicht blijft van de leenheren.
Ondertussen staat de openbare schuld op 177% van het BNP. Dat BNP is nog steeds aan het dalen en in de toeristische maand juli 2014 stond het werkloosheidscijfers op 27,2% (dat terwijl premier Samaras 770.000 banen belooft tegen 2020 – hoe hij dat gaat klaarspelen is voor iedereen een raadsel). Dat daalt dus maar niet. Genoeg factoren om Wolfgang Schäuble te geloven: er is een derde leenovereenkomst nodig, want Griekenland zal het niet redden. Het land kan zijn schulden nooit afbetalen onder de gegeven omstandigheden.