Trojka heeft geheime agenda

De Europese ‘instituties’ willen niet Griekenland redden, maar het kapitaal van de multinationals. Dat stelt voormalig staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A). De Griekse regering wordt een gebrek aan hervormingen verweten, maar tegelijk werd volgens Crombez een Griekse wet die belastingontwijking van multinationals aanpakt, door de Europese onderhandelaars tegengehouden.

‘De regering-Tsipras wil wel degelijk iets doen aan belastingontwijking en fraude van multinationals’, meent Crombez. ‘Alleen is het schrijnend om vast te stellen dat de Europese trojka (Europese Centrale Bank, Europese Commissie en Internationaal Muntfonds, red.) die maatregelen wil teniet doen.’

SP.A verwijst naar een wet die in maart in Griekenland gestemd werd en die postbusvennootschappen aanpakt. Daarbij zou een bronheffing van 26 procent – evenveel als de vennootschapsbelasting – geheven worden op transacties via zo’n vennootschappen. Die zouden vooral in Nederland en Luxemburg gevestigd zijn.

‘Uit onderzoek van onze studiedienst blijkt nu dat de trojka – onder zware druk van grote belastingconsultants KPMG, Ernst & Young, Deloitte en PWC – die wet nu wil terugdraaien’, stelt Crombez. ‘Het gevolg is dat het Griekse kapitaal – dat zich aan de Griekse belastingen onttrekt – volgens de trojka niet moet worden belast.’

Dat bewijst volgens Crombez dat de Griekse regering niet van slechte wil is. ‘De waarheid is dat de trojka de belastingen op grote multinationals wil verhinderen en de belastingen op lokale bedrijven verhogen. En wie is er dan het grootste slachtoffer? De gewone Grieken.

Bron: De Standaard