Guy Verhofstadt kent zijn klassiekers niet

De speech waarin de liberale fractieleider Guy Verhofstadt de oren waste van de Griekse premier Alexis Tsípras ging de wereld over. Het enige probleem: zijn historische voorbeelden slaan nergens op.

Het was een speech die heel Europa doorgalmde. Een zichtbaar opgewonden Guy Verhofstadt, de leider van de liberale fractie in het Europees Parlement, sprak de Griekse premier Alexis Tsípras verwijtend toe. Een daverend applaus was zijn deel. Zijn tirade werd zo goed ontvangen dat ze zelfs integraal in nrc.next werd afgedrukt.

Verhofstadt besloot zijn speech met een historische verwijzing. Tsípras zou een ‘revolutionaire hervormer’ kunnen worden door in de voetsporen van Charilaos Trikoupis en Eleftherios Venizelos te treden.

Wie?

Lichtend voorbeeld 1: Charilaos Trikoupis
Laat ik met het beroemdste citaat van de eerste beginnen. ‘Helaas heren,’ zei Trikoupis bij de opening van het Griekse parlement in 1893. ‘We zijn failliet.’ Trikoupis staakte alle betalingen aan de buitenlandse schuldeisers. Vier jaar nadat Griekenland ten onder was gegaan in een oorlog met het Ottomaanse Rijk, zag de Griekse staat zich genoodzaakt hulp te vragen aan zijn crediteuren.

Trikoupis had weliswaar de Griekse infrastructuur gemoderniseerd, hij had dat gedaan door – in de woorden van twee Griekse historici – ‘maximaal te lenen in eigen land en het buitenland.’ Dat deed hij ‘zonder de structuur van het belastingsysteem te veranderen.’

Uiteindelijk kwam Griekenland in ‘serieuze financiële moeilijkheden’. Het gevolg: een internationale financiële commissie – een soort trojka avant la lettre – nam een groot deel van de staatsfuncties over. Deze commissie bleef zitten tot Duitse tanks in 1941 het land binnenwalsten.

Een lichtend voorbeeld dus, die Charilaos Trikoupis.

Lees verder op de Correspondent >>>