Terwijl Frans Timmermans Nederland vernietigt met ISDS plaatst hij voetbalselfies

ISDS zal er komen, het is zaterdagnacht onherroepelijk geworden. Koffie erbij? Beter van wel, het is tijd voor wat juridische haarkloverij.

Een belangrijk onderwerp is het wel. ISDS – de afkorting voor Invester-State Dispute Settlement. Het is een significant onderdeel van TTIP, het nog te tekenen trans-Atlantische handelsverdrag. ISDS is omstreden, omdat het de macht van de rechter verplaatst naar oncontroleerbare achterkamertjes. De bij referendum afgewezen grondwet die er niet zou komen biedt alle ruimte om ISDS door te laten gaan. En naar nu blijkt komt ISDS er gewoon, dankzij een ‘smerige truc’ van Frans Timmersmans zijn partij in het Europees parlement.

Waarom zou er zoiets als ISDS moeten zijn? De Amerikaanse overheid weet precies wat de voordelen zijn. Een Amerikaans bedrijf dat in het buitenland te maken krijgt met onrechtmatige nationalisatie van eigendommen bijvoorbeeld, moet een plek hebben waar het geschil aangekaart kan worden die buiten de macht van de rovende overheid valt. Klinkt redelijk toch?

Het probleem zit hem in de definitie. Als een Afrikaanse dictatuur besluit om een Amerikaanse fabriek eenzijdig in te nemen, dan moet de aandeelhouder van de laatste een plek hebben om uit te huilen. Logisch. Alleen gaan de Amerikanen, in hun definitie van wat buiten het lokale rechtsgebied valt, veel verder dan menig Europeaan normaal zal vinden.

Weer een fantastisch artikel van diepgraver met lust voor de kleine lettertjes Arno Wellens van 925 >>>

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. 10 jaar. Dat is wat ik dat hele ISDS en TTIP geef. Vanaf vandaag tot het moment van “live gaan”, helemaal tot het moment dat het grandioos en falikant mis gaat. Eigenlijk wilde ik ze hooguit 5 jaar geven, gezien het gemak waarmee Amerikanen en Amerikaanse bedrijven elkaar aanklagen e.d., maar op een zonnige dag als vandaag wilde ik nog ‘n béétje positief zijn.

    Maar man man man, wat wordt er weer goed geluisterd naar de wensen van de burger. Democratie laat zich weer van z’n beste kant zien zie ik. Hoe lang zou het nog duren voor de half slapend Europese burgers een keer écht wakker worden en de hooivorken tevoorschijn halen? En dan niet het kleine groepje wat we af en toe voorbij zien komen (waarvoor dank trouwens!), maar héél het land/Europa.

  2. Ja, dit is die populistische UN jankert die Nederland en haar haar bewoners zo snel mogelijk wil opheffen.
    Hij heet Timmermans.

  3. Laat de hele bliksemse boel maar zo snel mogelijk helemaal instorten. Liefst zo snel mogelijk zodat we deze knulletjes van de Parlementaire Democratie er nog bij hun leven met de haren bij kunnen slepen: het wordt weer eens tijd voor een guillotine!
    Stenen uit de straat!