EU slaat haar tentakels steeds verder oostwaarts uit

Vorig jaar beloofde Jean Claude Juncker, president van de Europese Commissie, dat de Europese Unie (EU) in de komende vijf jaar niet verder zal uitbreiden. Of Juncker de waarheid sprak is nog maar de vraag. Ieder jaar worden er weer miljarden geïnvesteerd in potentiële lidstaten. De verslechterende relatie met Rusland kan de toetreding van verschillende Oost-Europese staten doen versnellen. Daarbij komt nog eens dat steeds meer mensen zich terecht beginnen af te vragen waar de expansie van de EU ophoudt.

“Ook al willen de mensen geen EU-expansie, we doen het toch.”

Deze uitspraak van oud-voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy omschrijft perfect de werkwijze evenals het ondemocratische karakter van de EU. Alle Europese staten moeten lid worden van de EU, koste wat het kost. Wat de Europese burger hier van vindt maakt niets uit. Zodra de Europese elite ergens zijn zinnen op heeft gezet, zal het ook gebeuren.

Kroatië, de nieuwste ‘aanwinst’ van de EU, werd op 1 juli 2013 lid. Al direct na toetreding lapte het land belangrijke economische afspraken aan zijn laars. Zowel het begrotingstekort als de staatsschuld waren te hoog. Ook voor de Kroatische bevolking bleven de beloofde grootschalige economische verbeteringen uit. Wat heeft de toetreding van Kroatië tot nu toe opgebracht? Niets. Het heeft de Europese belastingbetaler veel geld gekost en weinig verandering gebracht voor de gemiddelde Kroaat.

De gehele Balkan staat in de wachtrij om lid te worden van de EU. In veel Balkanstaten is de economie er slecht aan toe. Daarnaast kampen de landen met vriendjespolitiek, corruptie, zwakke overheidsinstanties en hoge werkloosheid. Kortom, de Europese integratie van de Balkan gaan West-Europese landen veel geld kosten.

Daarbij komt nog eens dat er sprake is van grootschalige politieke instabiliteit.

Lees verder op Curiales >>>