Schotse premier: kiezers zijn voor de gek gehouden

De terugtredend premier van Schotland heeft gisteren gezegd dat kiezers voor de gek zijn gehouden door politici in Londen. Volgens Alex Salmond hebben Schotse kiezers in het referendum deze week tegen afscheiding gestemd omdat ze geloofden in de beloften voor meer zeggenschap voor Schotland.

Dat had de Britse premier David Cameron beloofd. Maar na de uitslag van het referendum zei hij dat meer autonomie voor Schotland samen moet gaan met soortgelijke hervormingen in Engeland, Wales en Noord-Ierland.

Volgens Salmond komt Cameron daarmee terug op zijn eerdere beloften. ‘Het zijn de mensen die nee hebben gestemd die zijn misleid, die zijn beetgenomen, die voor de gek zijn gehouden’, zo zei hij zondag tegen de BBC. ‘Zij zijn vandaag het kwaadst, het diepst gekwetst en het teleurgesteldst in Schotland.’

Cameron verzekerde daarop dat Schotland meer autonomie krijgt, zonder ‘mitsen of maren’. Zijn woordvoerder zei dat de regering bij haar beloften zou blijven.

Na de uitslag van het referendum vrijdag maakte Salmond bekend dat hij in november aftreed. Hij was initiatiefnemer van het referendum en leider van de ‘yes’-campagne. Hij bedankte de 1,6 miljoen Schotten die in het referendum afscheiding van het Verenigd Koninkrijk wel hebben gesteund.

Bron: Volkskrant