Scheidende Barroso loopt in Londen een blauwtje

Niet Brussel maar de Britse bevolking is ‘mijn baas’ waar het gaat om immigratie. Dat heeft David Cameron vandaag gezegd in reactie op een kritische toespraak van José Manuel Barroso, eerder op de dag in Londen. Op bezoek in Londen had de scheidende voorzitter van de Europese Commissie enkele uren eerder gewaarschuwd dat plannen van de Britse Conservatieven om Europese migratie te beperken op een Thatcheriaans ‘no, no, no’ zullen stuiten.

Door Patrick van IJzendoorn

De beleefde scheldpartij volgde op het uitgelekte plan van Cameron om tijdelijke sociale verzekeringsnummers te verstrekken aan Europese migranten. Deze maatregel zou met name bedoeld zijn om verdere immigratie uit Oosteuropese landen in te dammen. De Conservatieven kijken daarbij met interesse naar het Kroatische model. Als kersvers lid van de EU heeft dit land tijdelijk de vrijheid om kansrijke immigranten te selecteren.

Afgelopen week was reeds duidelijk geworden dat immigratiebeperking centraal zal staan bij Camerons pogingen om macht terug naar Londen te halen. Het resultaat van deze onderhandelingen wil hij in 2017 via een referendum over het Britse EU-lidmaatschap voorleggen aan de kiezers. De regering-Cameron probeert al jaren de immigratie te beperken, een totale ommekeer van het ruimhartige immigratiebeleid dat onder de eurogezinde Tony Blair is gevoerd.

Door de successen van de UK Independence Party (UKIP) van de eurokritische Nigel Farage is immigratie bovenaan de politieke agenda komen te staan. Begin komende maand krijgt deze anti-Brusselse partij mogelijk haar tweede kamerlid, mocht de overgelopen Conservatief Mark Reckless een tussentijdse verkiezing winnen. UKIP wil een ‘Australisch’ immigratiebeleid, waarbij economisch nut, kennis van de Engelse taal en gezondheid de voornaamste toelatingseisen zijn.

Lees verder op de Volkskrant