Quo vadis, Varoufakis?

Eerder deze week besloot de Griekse regering om het onderhandelingsteam dat samen met de “instituties” (Europese Centrale Bank, Europese Commissie en IMF, ook wel de trojka genoemd) aan tafel zit, te herschikken. De flamboyante minister van Financiën Yanis Varoufakis staat niet langer aan het hoofd van het team. Voor zover bekend, blijft hij wel gewoon deelnemen aan de vergaderingen van de ministers van Financiën van de eurozone, de zogenoemde Eurogroep.

Het was nochtans net die Eurogroep die volgens de media afgelopen week zware kritiek had op Varoufakis. Hij zou een amateur zijn, een gokker, en iemand die kostbare tijd verprutst. Daarmee wordt voor het eerst openlijk op de man gespeeld, en niet langer op de posities die hij inneemt.

Varoufakis heeft steeds gezegd dat het bezuinigingsbeleid van de voorbije jaren de Griekse economie doodknijpt en dat de cijfers die door de instituties tot doel worden gesteld, niet haalbaar zijn. Het feit dat het IMF de voorbije jaren voortdurend zijn voorspellingen over de Griekse economie heeft moeten bijstellen, lijken die mening te versterken. Eminente economen zijn Varoufakis bijgevallen. Het was de taak van de Griekse minister van Financiën om de Europese partners er van te overtuigen dat een koerswijziging voor Griekenland nodig was.

De onderhandelingen over die koerswijziging zijn nu iets meer dan twee maanden aan de gang, en voorlopig lijkt er weinig vooruitgang geboekt. Vaak wordt gehoord dat die impasse te wijten zou zijn aan de houding van Varoufakis. Steeds wordt er benadrukt dat hij een expert in speltheorie is, hoewel hij natuurlijk ook een topeconoom is. Daarmee wordt de indruk gewekt dat hij meer als pokerspeler dan als minister aan de onderhandelingstafel verschijnt. Wanneer hij het heeft over “creatieve onduidelijkheid”, versterkt hij die indruk, en toont hij dat hij niet geneigd is om concrete maatregelen met kosten en baten op tafel te brengen. Zijn argument daarvoor is dat de Griekse economie eerst weer dient te groeien, voor er echt realistische cijfers kunnen worden gegeven. Maar het feit dat de geruchten over Grexit dagelijkse kost zijn geworden sinds het aantreden van de nieuwe regering, bemoeilijkt een heropleving van de Griekse economie.

Lees dit artikel van Bruno Tersago verder op De Redactie